Jedząc cztery jaja dziennie będziemy zdrowsi i weselsi

Autor: PAP 31 marca 2018 10:37

Jedząc cztery jaja dziennie będziemy zdrowsi i weselsi Fot. Shutterstock.com

Pełen komplet witamin - z wyjątkiem witaminy C - oraz aminokwasów, dobre tłuszcze, białko, składniki mineralne - oto, co mają w sobie jajka i dlaczego zdaniem Katarzyny Bosackiej powinniśmy je jeść, nie tylko w okresie wielkanocnym.

Jak przekonuje w rozmowie z PAP Life Katarzyna Bosacka, autorka programów i książek na temat zdrowego jedzenia, jajo jest produktem, który śmiało mógłby znajdować się w większości spożywanych przez ludzi posiłków.

"Jajo to jest symbol nowego życia. Z jajka potencjalnie powstaje ptaszek, który ma układ krwionośny i nerwowy, dzióbek oraz piórka, a więc wszystko, czego potrzebuje do życia. Jajo ma w sobie wszystko: pełen komplet witamin - z wyjątkiem witaminy C - oraz aminokwasów, dobre tłuszcze, białko, składniki mineralne" - wylicza.

Jak zauważa Bosacka, żywym dowodem na to, że należy jeść jajka jest profesor Tadeusz Trziszka, rektor Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, który sam o sobie mówi "jajcarz".

"Prof. Trziszka od 25 lat bada jaja i mówi, że każdy Polak byłby zdrowszy, szczuplejszy, weselszy i łagodniejszy, jeśli codziennie jadłby 4 jaja. Także jedzmy jaja na zdrowie" - radzi.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,89

  • Śr

    3,88

  • Min

    2,97

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4649

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 697968

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane