Eksperci nie przewidują wzrostu cen żywności w przyszłym roku
Rok 2013 był rokiem stabilnych cen, jeśli chodzi o pieczywo, mleko i jego przetwory oraz mięso. W przyszłym roku także nie powinniśmy spodziewać się podwyżek - oceniają eksperci przepytani przez dziennikarza Dzień Dobry TVN.

Fot. Adobe Stock. Data dodania zdjęcia 4 listopada 2022
Reklama
Według Andrzeja Gantnera, dyrektora PFPŻ, 2013 rok był bardzo stabilny jeśli chodzi o ceny przetworów mlecznych i mleka. W końcówce roku nastąpiła podwyżka, co było związane z popytem i sytuacją na rynkach zewnętrznych. - Myślę, że rok 2014 będzie także rokiem raczej stabilnym, biorąc pod uwagę, że w 2015 roku rynek mleka zostanie uwolniony i będzie bardzo duża podaż mleka - mówi ekspert.
Także ceny pieczywa w tym roku nie zmieniały się. Zdaniem ekspertów, było tak, ponieważ ceny surowców, energii i paliwa były mniej więcej takie same. Na początku przyszłego roku nie powinno być drastycznych zmian, do połowy roku, czyli do nowych zbiorów zbóż, prawdopodobnie nie powinno się tu nic zmienić.
- Ceny mięsa były bardzo stabilne, co prawda w połowie roku podrożał żywiec, ale i przetwórcy, i sklepy wstrzymały się z podwyżką. Na początku 2014 roku można spodziewać się stabilności. Święta nie spowodowały szaleńczego ruchu, by zmienić ceny, przewiduję, że będą takie same - mówi Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Reklama