PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: EY

IERiGŻ: przeciętny Polak zjadł w ubiegłym roku 55 kg owoców

Autor: PFPŻ 18 maja 2010 10:08

IERiGŻ: przeciętny Polak zjadł w ubiegłym roku 55 kg owoców

Z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że średnio jeden mieszkaniec Polski zjadł w ub. roku 55,0 kg owoców, a wg wstępnych prognoz w tym roku zje ich o 0,5 kg więcej. W przypadku spożycia warzyw, wielkości te wyniosły odpowiednio 115 kg w roku 2009 oraz planowane 116 kg w roku bieżącym. Dla porównania, w roku 2005 spożycie owoców wynosiło na jedną osobę około 54,1 kg, w roku 2006 było to 54,4 kg, w roku 2007 jedynie 41 kg oraz w roku 2008 - 55 kg.

Dla warzyw świeżych wielkości te rozkładały się następująco: 110 kg w roku 2005, 109 kg w roku 2006, oraz po 115 kg w latach 2007 i 2008. W pierwszym półroczu 2009 roku w spożyciu przeciętnego gospodarstwa domowego dominowały jabłka z udziałem na poziomie około 39,8 proc., następnie owoce cytrusowe oraz banany - 31proc. oraz owoce jagodowe - 18,2 proc. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu jednego miesiąca około 3,29 kg owoców, w tym 1,33 kg stanowiły jabłka i gruszki oraz 1,02 kg owoce południowe (0,66 kg cytrusy i 0,41 banany).

Spożycie orzechów oraz pozostałych przetworów owocowych wyniosło zaledwie 0,12 kg na jedną osobę miesięcznie. W przypadku warzyw w pierwszym półroczu minionego roku około 14 proc. stanowiły w konsumpcji pomidory, następnie 12 proc. marchew, 10,2 proc. cebula, 8,5 proc. ogórki, 4,5 proc. buraki oraz 20,9 proc. pozostałe warzywa. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 4,01 kg warzyw ich przetworów oraz grzybów. Największą ilość stanowiły pomidory - 0,56 kg, następnie kapusta - 0,49 kg, marchew - 0,48 kg i 0,34 kg ogórki. Ponadto średniomiesięcznie na jedną osobę przypadało 0,71 kg przetworów warzywnych z dominującym spożyciem kapusty kiszonej - 0,23 kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE






BĄDŹ NA BIEŻĄCO


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7665

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.