IJHARS: blisko 1/5 przetworów mlecznych jest źle oznakowana

Autor: portalspozywczy.pl 5 grudnia 2010 16:12

W wyniku przeprowadzonej w II kwartale 2010 roku przez IJHARS kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania - 18,3 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych, w tym: mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych, parzonych, podpuszczkowych oraz topionych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.

Kontrolę przeprowadzono łącznie w 88 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 35,2% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS).

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 9 partii przetworów mlecznych (2,9% skontrolowanych partii przetworów mlecznych), w tym: 1 partii przetworu mlecznego o objętości 4,4 hl (0,4% skontrolowanej objętości) i 8 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 3,0 t (1,0% skontrolowanej masy).

Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie cech fizykochemicznych, mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej) i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 14,4%, 13,6% oraz 2,9% partii objętych kontrolą.

W odniesieniu do czwartego kwartału 2009 roku w II kwartale 2010 roku zaobserwowano pogorszenie jakości handlowej przetworów mlecznych w zakresie znakowania o 6,6 p.p., parametrów fizykochemicznych - o 3,8 p.p. oraz cech organoleptycznych - o 1,7 p.p. Może to być spowodowane faktem objęcia kontrolą większej liczby podmiotów gospodarczych (w IV kwartale 2009 roku skontrolowano 28 zakładów przetwórstwa mlecznego, w II kwartale 2010 roku - 88), a w konsekwencji oceną jakości handlowej większej liczby partii wyrobów z mleka (Wykres 1).

Należy podkreślić, iż w II kwartale 2010 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów mlecznych w zakresie cech mikrobiologicznych o 0,7 p.p.).

Podobał się artykuł? Podziel się!






BĄDŹ NA BIEŻĄCO


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 6990

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.