Maspex na EEC 2023: Jesteśmy w doskonałym miejscu i czasie

- Europa Środkowo-Wschodnia to doskonałe miejsce na prowadzenie biznesu w branży spożywczej, które jest w doskonałym swoim czasowym momencie – w tzw. pięciu najlepszych minutach ostatnich 300 lat. To dobrodziejstwo dużego polskiego rynku sprawia, że polskim firmom stosunkowo łatwo angażować się i inwestować na innych rynkach Europy Środkowej - mówił Krzysztof Pawiński na wstępie debaty na Europejskim Kongresie Gospodarczym.
Przewagi polskiego rynku - ludzie, skala, przedsiębiorczość
Jak podkreślił, nasz rynek cechuje dobrze wykształcone społeczeństwo trochę bardziej głodne jakościowych artykułów spożywczych. - Nie znam drugiego miejsca na świecie, które ma taki dobry, probiznesowy profil rozwoju i to momentum czasowe, w którym jesteśmy teraz - dodał.
Krzysztof Pawiński mówił o przewagach polskiego rynku. Jedną z nich są ludzie, którzy budują sukcesy firm, ale to tylko jedna strona monety.
- Głębia rynku i możliwość wyjścia na zewnątrz to te aspekty, które nam pomagały. Dużo łatwiej wchodzić na rynki mniejsze z dużego. To coś co nasz wyróżnia - mówił prezes Maspeksu.
- Mówiąc o tym, że firmy tworzą ludzie, trzeba dodać jeszcze jedno. Wydaje mi się, że w Polsce w przeciwieństwie do innych rynków, nie mamy kultury "sytych, tłustych kotów", a takich, którym jeszcze chce się coś zdobyć. Mamy takich przedsiębiorców i menadżerów, którzy są głodni sukcesu. To fajna cecha, bo jest buduje przedsiębiorczość - komentował.
- Zaczynaliśmy 33 lata temu, właśnie z marzeń i przedsiębiorczości, a nie z kapitału - zaznaczył.
Więcej na portalspozywczy.pl