Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Niskie ceny sprzyjają konsumpcji mięsa drobiowego

Według IERiGŻ w 2014 r. spadek cen mięsa drobiowego i poprawa sytuacji dochodowej ludności skutkowały wzrostem popytu na drób, szczególnie droższe jego asortymenty - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Reklama

W 2014 r. konsumpcja na jednego mieszkańca była o 6,4 proc. większa niż przed rokiem.

Jak wyliczyli eksperci Instytutu w 2015 roku ceny drobiu były niższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W relacji sierpień do sierpnia drób potaniał w detalu o 4,8 proc.

Przewidują oni, że w 2015 r. spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc., a w 2016 r. o 1,7 proc. przy już spadkowej tendencji w konsumpcji wieprzowiny.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum