Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Ożywienie na rynku wędlin

Pod koniec 2015 r. niskie ceny mięsa powodowały odpływ Polaków od mięsnych przetworów. Konsumenci wolą kupić schab i przygotować go we własnym zakresie, niż sięgnąć po wędzonkę. Ostatnie miesiące przyniosły jednak ożywienie w produkcji wędlin — wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W kwietniu, maju i czerwcu segment zyskał r/r odpowiednio: 15,9 proc., 11,2 proc. i 8,8 proc. i wiele wskazuje na to, że będzie rósł dalej - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Reklama

Jak przyznaje Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia na łamach "PB", po słabych kilkunastu miesiącach widać zdecydowane ożywienie na rynku wędlin. Wytłumaczenie jest proste — świeże mięso wieprzowe podrożało o kilkanaście, a nawet 20 proc. Gospodarstwom domowym nie opłaca się już samodzielnie go przetwarzać, bo cena gotowych wędlin jest bardziej atrakcyjna.

Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, w okresie od 27 czerwca do 3 lipca zakłady (objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi) płaciły za trzodę chlewną przeciętnie o 8 proc. więcej niż przed miesiącem i o 21 proc. więcej niż przed rokiem.

Więcej w "Pulsie Biznesu".

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum