W 2013 r. ceny żywności wzrosły o 2,2 proc.

W całym 2013 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem o 2,2 proc. (wobec wzrostu o 4,3 proc. w 2012 r.). Najbardziej podrożały warzywa (o 10,7 proc.). Więcej niż w 2012 r. konsumenci płacili za masło (o 4,2 proc.), owoce (o 2,2 proc.), mąkę (o 2,0 proc.), makarony (o 1,8 proc.) i mięso (przeciętnie o 1,8 proc., w tym za wędliny i mięso cielęce - po 2,8 proc., mięso wołowe - o 2,3 proc., mięso wieprzowe - o 0,8 proc., przy utrzymujących się na niezmienionym poziomie cenach drobiu).
Wyższe były również ceny olejów roślinnych (o 1,4 proc.) oraz ryb (o 1,1, proc.). Odnotowano wzrost cen artykułów w grupie „mleko, sery, jaja" (o 0,8 proc., w tym mleka - o 2,2 proc., serów - o 1,8 proc., jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych - o 1,7 proc., przy spadku cen jaj - o 6,7 proc.) oraz pieczywa (o 0,5 proc.).
W stosunku do 2012 r. potaniał natomiast cukier (o 8,3 proc.), kasza (o 0,8 proc.), a także ryż (o 0,1 proc.).
W 2013 r. konsumenci więcej niż w poprzednim roku płacili za napoje bezalkoholowe (o 0,3 proc., wobec wzrostu o 4,3 proc. w 2012 r.), w tym za herbatę - o 3,1 proc., soki - o 2,0 proc., przy spadku cen kawy - o 1,8 proc. i wód mineralnych lub źródlanych - o 0,4 proc. Więcej niż w 2012 r. płacono za wyroby tytoniowe - o 7,5 proc. (po wzroście o 8,8 proc. w 2012 r.), na co w istotny sposób wpłynęła podwyżka na początku 2013 r. stawek podatku akcyzowego. Napoje alkoholowe podrożały o 1,1 proc.