Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Reklama

32 organizacje pozarządowe mają zastrzeżenia do negocjowanej umowy UE-USA

Zastrzeżenia do negocjowanej umowy TIPP pomiędzy USA a UE mają 32 polskie organizacje pozarządowe, według nich, konieczna jest rezygnacja z deregulacji standardów zabezpieczających i służących interesom publicznym: poziom standardów pracy i polityki społecznej, ochrony praw konsumenckich i polityki zdrowotnej, ochrony środowiska, w tym jego rewitalizacji, dobrostan zwierząt, zdrowa żywność i ekologicznie zrównoważone praktyki rolnicze, przepisy o informowaniu i oznaczaniu produktów, regulacje dotyczące, kultury, zdrowia, rynków finansowych i danych osobowych oraz innych praw cyfrowych nie mogą być „harmonizowane" przez przyjmowanie ich najniższego wspólnego poziomu.
Reklama
Zdaniem Ministerstwa Gospodarki, negocjacje nie będą wiązały się z narażeniem zdrowia polskich konsumentów dla korzyści handlowych. Rygorystyczne przepisy prawa UE, takie jak te dotyczące hormonów lub chroniące życie i zdrowie ludzkie, zdrowie i dobrostan zwierząt, środowisko lub interesy konsumentów, nie będą częścią negocjacji.

Wzajemne uznawanie standardów jest nieakceptowalne, jeśli podważa demokratycznie przyjęte normy i zabezpieczenia. Układy handlowe nie mogą wkraczać w uprawnienia państw do szerokiego stosowania zasad ostrożnościowych w trakcie tworzenia prawa.

Amerykańskie standardy związane z produkcją żywności odbiegają od unijnych w wielu aspektach. Według różnych danych od 80 do 90 proc. żywności produkowane jest z zastosowaniem technologii GMO. Trudno sobie wyobrazić, aby to pozwoliło na masowy eksport żywności do UE. Podobnie wygląda sprawa z zakazem stosowania hormonów w produkcji zwierzęcej w UE, których zastosowanie jest dozwolone w USA. Jak się szacuje nawet 80 proc. antybiotyków używanych jest w produkcji zwierzęcej, przy czym znaczna część z nich ma stymulować przyrosty. Nawet tak zwykła czynności jak płukanie tuszek drobiowych odbywa się w różny sposób. W Europie płucze się je wodą a w USA wodą chlorową. Znacznie liberalniej traktowany jest w USA dobrostan zwierząt szczególnie w przemysłowym chowie. Zakazane jest np. publikowanie zdjęć z tego typu obiektów produkcyjnych.

Oznaczanie żywności, jako ekologicznej określającej warunki chowu np. kody na jajkach też budzi zastrzeżenia Amerykanów. W przeciwieństwie do Europy w USA dozwolone jest klonowanie zwierząt, a produkty uzyskane od klonowanych zwierząt znajdują się w handlu.

Według Institute for Agriculture and Trade Policy, w maju 2013 r. ponad 20 grup zrzeszających przedsiębiorstwa rolno-spożywcze, zwłaszcza producentów mięsa, nabiału i zbóż, przedstawiło biuru przedstawiciela handlowego USA swoje uwagi w związku z TTIP. Zarówno amerykańskie, jak i europejskie firmy naciskają na rozluźnienie ograniczających ich zyski regulacji kosztem bezpieczeństwa żywności, rolników i hodowców, konsumentów i dobrostanu zwierząt.

Amerykański przemysł mięsny chce, aby w UE zaczęto stosować środki chemiczne do odkażania mięsa: chlor do kurczaków, kwasy organiczne do wieprzowiny. Uzasadniane jest to tym, że użycie chlorowanej wody, jako środka antybakteryjnego było i pozostaje standardową praktyką w większości firm drobiarskich w USA. Amerykańskie kurczaki odkażane za pomocą chloru są spożywane codziennie przez ponad 300 milionów obywateli USA, jak też przez konsumentów w niemal 100 krajach, do których są eksportowane, bez żadnego negatywnego wpływu na zdrowie.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.