Badanie składu ketchupów. Heinz wypada blado

Heinz ma poważny problem z toksynami pleśni
Laboratorium, któremu zlecono testy, wykryło w keczupie pomidorowym firmy alternariol (AOH) w stosunkowo bardzo dużej ilości. Toksyna może dostać się do produktów, gdy producenci przetwarzają przejrzałe lub nawet spleśniałe pomidory. Badania na komórkach wskazują, że może ona uszkodzić genom.
W ramach zalecenia dotyczącego monitorowania toksyn Alternaria, UE opublikowała w 2022 r. wytyczne dotyczące zawartości Alternariolu w produktach z przetworzonych pomidorów – na poziomie 10 mikrogramów na kilogram (µg/kg). Państwa członkowskie UE mają monitorować przekroczenia tej wartości w produktach podmiotów działających na rynku spożywczym.

Czytaj więcej
Kraft Heinz z ważną deklaracją w sprawie cenHeinz Tomato Ketchup przy zawartości 47 µg/kg Alternariolu zmierzonym przez laboratorium osiąga wielokrotne przekroczenie zalecanej wartości.
„Nie jest to bynajmniej powszechne. Tak wykazują nasze badania monitorowania żywności. W 2019 r. CVUA Sigmaringen zbadała 65 próbek ketchupu pomidorowego pod kątem toksyn Alternaria i najwyższa znaleziona zawartość AOH wynosiła 10,8 mikrograma na kilogram” – stwierdza Öko-Test.
W oświadczeniu firmy czytamy: - Jako firma spożywcza ciesząca się zaufaniem konsumentów na całym świecie, za swój obowiązek uważamy utrzymywanie najwyższego poziomu jakości i bezpieczeństwa naszych produktów. Stosowane przez Heinz rygorystyczne procedury kontroli jakości gwarantują, że każda butelka ketchupu, którą wyprodukujemy spełnia lub wykracza ponad Europejskie Standardy Bezpieczeństwa Żywności - wszelkie sygnały, że jest inaczej, traktujemy poważnie.
Nasze produkty produkowane są wyłącznie z najwyższej jakości pomidorów. Publicznie podjęliśmy również zobowiązanie do tego, że do 2025 roku 100% pomidorów z których produkowany jest nasz ketchup, pozyskiwana będzie w sposób zrównoważony.
Większość wykorzystywanych przez nas pomidorów pochodzi z Hiszpanii i Kalifornii. Ściśle współpracujemy z naszymi plantatorami, aby promować zrównoważone praktyki rolnicze. Szczegółowe informacje dotyczące pomidorów, których używamy dostępne są tutaj: www.hjheinz.de/grownnotmade
Podjęliśmy również ogromne wysiłki, aby zmniejszyć ilość cukru w produktach z naszego portfolio i umożliwić konsumentom wybór zdrowszych alternatyw naszego klasycznego ketchupu. W tym celu stworzyliśmy ketchup pomidorowy Heinz bez dodatku cukru oraz ketchup pomidorowy Heinz z zawartością cukru i soli pomniejszoną o 50%.
Heinz jest zaufaną marką, która od ponad 150 lat jest obecna w gospodarstwach domowych i jesteśmy dumni z roli, jaką odgrywamy w codziennym życiu naszych konsumentów. Więcej informacji dotyczących naszych zobowiązań i postępów w zakresie ESG (Environment Social Governance) można znaleźć tutaj: www.kraftheinzcompany.com/esg - czytamy w komunikacie firmy.
Jak wypadają inne ketchupy?
Jak dodaje, toksyny Alternaria wykryto także w innych produktach, ale na zupełnie inną skalę. Na przykład Hellmann's Tomato Ketchup firmy Unilever zawiera nieco ponad 50 proc. zalecanej przez AOH wartości 10 mikrogramów na kilogram.