Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Branża mleczarska coraz chętniej produkuje bez GMO

Zainteresowanie Standardem Certyfikacji Systemów Zarzadzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO” opracowanym przez Polską Izbę Mleka stale wzrasta. Produkty oznaczone tym znakiem pozwalają stwierdzić, iż dany produkt w 100 proc. nie zawiera GMO i jest wysokiej jakości. Ponadto oznaczenie wskazuje, że na każdym etapie produkcji wykluczono wykorzystanie GMO.
Reklama

Standard PIM „Bez GMO” jest pierwszym kompleksowym, krajowym zbiorem zasad określającym wymagania w obszarze znakowania produktów wolnych od GMO, definiującym również wymagania dla zakładu mleczarskiego czy gospodarstwa. Standard uwzględnia cały zakres wymagań dla wielu poziomów łańcucha żywnościowego i paszowego (produkcja, handel, transport, magazynowanie). 

Producenci mają obowiązek zamieszczać informacje jeśli produkt zawiera przynajmniej 0,9% składników zmodyfikowanych genetycznie. Oznakowanie produktów „Bez GMO”, które znacznie różnią się od ich konwencjonalnych odpowiedników, pomaga ostrzegać konsumentów o różnicach w zakresie ich alergenności, wartości odżywczej i toksyczności. Takie podejście do oznakowania odpowiada na podstawowe obawy większości konsumentów, a tym samym chroni zdrowie publiczne przed potencjalnym ryzykiem.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum