Browar i restauracja Gwarno szukają pracowników. Warzelnia już jest

- W Zakopanem na placu przed budynkiem stacji dolnej kolei linowo-terenowej PKL pod Gubałówką trwają zaawanasowane prace związane z powstaniem nowej inwestycji należącej do Polskich Kolei Linowych.
- Już wiosną mieszkańcy oraz turyści będą mogli skorzystać z dodatkowej atrakcji, w której skosztujemy lokalnego browaru oraz dań nawiązujących do regionalnej kuchni, ale w nowoczesnych wydaniach.
Zaawansowane prace nad GWARNO
Trwają prace budowlane nad nowym obiektem, który powstaje w kultowej i dobrze znanej wszystkim lokalizacji, tuż obok stacji dolnej kolei linowo-terenowej na Gubałówkę. Prace nad inwestycją PKL są zaawansowane.
Tanki fermentacyjne w GWARNO
W budynku GWARNO pod Gubałówką zamontowanych zostało już 12 tanków fermentacyjno-leżakowych polskiego producenta. Specjalistyczne zbiorniki do warzenia piwa za pomocą podnośnika zostały rozładowane i opuszczone do miejsca montażowego, znajdującego się na poziomie -1 w budynku GWARNO. Tanki są nowoczesne i wykonane ze stali nierdzewnej, a dodatkowym ich atutem jest spełnianie funkcji zarówno fermentacyjnej, jak i leżakowania.

Hop Gun - mini tank w GWARNO
GWARNO pod Gubałówką będzie wyjątkowym miejscem nie tylko ze względu na kultową lokalizację, architekturę oraz menu nawiązujące do regionu, ale również ze względu na urządzenie tzw. hop gun, które jest unikatowe w browarach restauracyjnych w skali kraju. Inwestycja PKL będzie jedynym z nielicznych lokali w Polsce posiadającym hop gun, czyli mini tank, który służy do chmielenia na zimno piw typu np. APA czy IPA.

GWARNO przepełnione duchem Tatr
- Powstająca pod Gubałówką inwestycja wpisuje się w strategię rozwoju PKL, która zakłada tworzenie szerokiej oferty dla turystów odwiedzjących ośrodki Grupy. Obiekt ten będzie nawiązywał do architektury górskiej, a także kuchni regionalnej - mówi Patryk Białokozowicz z Zarządu PKL.
Wnętrza GWARNO będą wykończone z drewna, kamienia oraz metalu. Znajdziemy w nich elementy związane z górami i Zakopanem, np. sufit, który będzie realistycznym odwzorowaniem trójwymiarowego widoku szczytów Tatr. Na drewnianej formie trójwymiarowych gór będą oznaczone najważniejsze ich wzniesienia i doliny.

Wnętrze uzupełnione zostanie o elementy miedziane, które są charakterystyczne dla obiektów wytwarzających piwo na miejscu.
Kuchnia będzie zbiorem wyrazistych regionalnych specjałów, opartych na recepturach związanych z darami ziemi Podhala. Ale nie tylko dania w menu będą nawiązywać do tutejszego regionu. Goście odwiedzający wiosną GWARNO, skosztują niepasteryzowanego i niefiltrowanego browaru warzonego pod okiem specjalistów.
W GWARNO dostępne będą browary produkowane wyłącznie z naturalnych składników. W menu znajdziemy trzy stałe pozycje trunku oraz jedną sezonową, zmieniającą się w zależności od dostępnych aktualnie i w danej porze roku składników. Do produkcji piwa będzie używana również górska woda, a cały proces warzenia przebiegać będzie pod czujnym okiem profesjonalnego piwowara.
GWARNO nowa perspektywa, dodatkowe miejsca pracy
GWARNO będzie nowym kulturalnym i unikatowym miejscem na mapie Zakopanego. Na nowej inwestycji PKL skorzystają nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Zakopanego i regionu, którzy znajdą tu zatrudnienie. W powstającym pod Gubałówką obiekcie zatrudnionych będzie około 50 osób, na różnych stanowiskach: kelnerzy, kucharze, pizzerzy, barmani. Obecnie Grupa PKL prowadzi rekrutację do GWARNO na stanowiska: General Manager Restauracji, kierownik zmiany restauracji, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, specjalista ds. marketingu.
