Carrefour forpocztą rewolucji? Sieć chce być liderem w zakresie oferty żywności
Szefem grupy ds. jakości żywności został Laurent Vallée, który pełni również funkcję sekretarza generalnego. Benoit Soury został dyrektorem ds. rynku żywności organicznej.
Na początku br. Alexandre Bompard ogłosił, że utworzy Komitet Doradczy ds. Żywności, który będzie wspierać detalistę w dążeniu do obranego celu. Słowa dotrzymał. Komitet składa się z siedmiu osób spoza Grupy, pochodzących z różnych środowisk, ale zaangażowanych w rozwiązywanie problemów związanych z żywnością. Przewodniczącym Komitetu został Laurent Vallée. Zadaniem tego ciała doradczego będzie m.in. wspieranie sieci w podnoszeniu jakości oferowanej żywności oraz proponowanie innowacyjnych rozwiązań.
Członkami komitetu zostali:
Emmanuel Faber, prezes koncernu Danone;
Lucie Basch, założycielka start-upu Too Good To Go, twórczyni aplikacji pomagającej ograniczać marnowanie żywności;
Myriam Bouré, współzałożycielka platformy sprzedażowej Open Food France, służącej tworzeniu niezależnych kanałów dystrybucji żywności;
Jean Imbert, szef kuchni i gospodarz programów telewizyjnych, propagator zdrowych nawyków żywieniowych;
François Mandin, rolnik zaangażowany w rozwój tzw. upraw mieszanych;
Caroline Robert, onkolog badająca zależności pomiędzy dietą a zachorowalnością na nowotwory; Maxime de Rostolan, założyciel firm Fermes d’Avenir i Blue Bees, propagator agroekologii
Pierwsze zebranie Komitetu odbędzie się w październiku.