CM Damiana: coraz częściej jesteśmy śwadomi wpływu diety na psychikę
Centrum Medyczne Damiana przeprowadziło badania ankietowe pod hasłem „Zwyczaje i przekonania żywieniowe Polaków”.

Centrum Medyczne Damiana: w dziedzinie żywienia zachodzą szybkie zmiany fot. shutterstock
Reklama
- 75% Polaków spożywa przynajmniej jeden ciepły, świeży posiłek dziennie.
- Gotowe posiłki wymagające jedynie podgrzania są domeną najmłodszej grupy badanych.
- Polacy mają jednakowe preferencje co do jasnego (35%) i ciemnego pieczywa (32%).
- Tylko 18% badanych uważa, że nie powinno się spożywać więcej niż trzy jajka tygodniowo.
- O codziennym spożywaniu warzyw i owoców pamięta 62% mężczyzn i 76% kobiet.
- 46% respondentów nie zgadza się z twierdzeniem, że jada zbyt tłusto.
- 43% uczniów i studentów często sięga po słone i słodkie przekąski na poprawę nastroju.
- 72% badanych widzi zależność pomiędzy dietą a stanem zdrowia seniorów.
- Młodsze osoby są bardziej świadome związku pomiędzy odżywaniem a psychiką (np. depresją).
- Im wyższe wykształcenie, tym większa świadomość wpływu odżywania na psychikę.
Badanie przeprowadził w dniach 18-21 marca 2022 Niezależny Portal Badawczy Ariadna na próbie 1074 osób powyżej 18. roku życia. Odpowiedzi zbierano za pomocą metody CAWI, a respondentom zadano 24 pytania badawcze, na które udzielili odpowiedzi na 5- stopniowej skali.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa
regulamin.
Reklama