Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Co po Tesco na Kabatach? Mieszkania, park i oranżeria

Otwarty, zielony, zachęcający do społecznych interakcji, skupiony wokół nowego parku i miejskiego placu – Echo Investment zaprezentowało koncepcję miastotwórczego i wielofunkcyjnego projektu, który może powstać tuż przy stacji metra Kabaty w Warszawie. Obecnie w tym miejscu działa hipermarket Tesco.
Reklama

Inwestycja Echo Investment zaplanowana jest w sąsiedztwie Lasu Kabackiego, na działce u zbiegu al. Komisji Edukacji Narodowej i ul. Wąwozowej, tuż obok węzła komunikacyjnego z końcową stacją metra oraz pętlą autobusową. Projekt całkowicie odmieni tę część dzielnicy: w miejscu ogrodzonego parkingu i obiektu handlowego powstanie przestrzeń, łącząca mieszkania, biznes, rozrywkę, kulturę, edukację, sport, a także sklepy obsługujące okolicznych mieszkańców czy liczne restauracje i kawiarnie. 

– Projekt na Kabatach wpisuje się w naszą filozofię tworzenia miejsc, które przyciągają ludzi, tzw. „destinations”, miastotwórczych, wielofunkcyjnych kwartałów. Czerpie z charakterystyki miejsca i lokalnego kontekstu. Kabaty są rodzinne, przyjazne i zielone, więc wszystkie te cechy uwzględniliśmy w naszej koncepcji. Chcemy, by było to lokalne centrum spotkań, przyjazna przestrzeń miejska, służąca sąsiadom i nowym mieszkańcom Kabat – mówi Marcin Materny, członek zarządu Echo Investment.

Pojekt zakłada stworzenie nowego, ogólnodostępnego parku – ogrodu na skarpie. Od strony wschodniej ku zachodowi działka będzie łagodnie się wznosić, by dać więcej miejsca dla zieleni i schować część zabudowy pod powierzchnią. Dzięki podniesieniu budynków mieszkalnych na filarach, ogród połączy się z istniejącym skwerem przy ul. Sępa Sarzyńskiego. W narożniku al. KEN i ulicy Wąwozowej, przy samym wyjściu z metra, projektanci proponują miejski i otwarty dla wszystkich Plac Kabacki, który stanie się atrakcyjnym miejscem spotkań, z kawiarniami, ogródkami restauracyjnymi, zielenią, fontannami i małą architekturą.

Sercem projektu będzie Oranżeria – przeszklona hala restauracyjna. Komponentem wielofunkcyjnej mieszanki, jaka wypełni to miejsce, będą również usługi i handel – skupiające się przede wszystkim w obrębie podziemnego pasażu, połączonego wprost ze stacją metra. Za tę część inwestycji odpowiada studiu MOFO Architekci.

Część kompleksu od strony ulic Sępa-Sarzyńskiego i Zaruby zajmie zabudowa mieszkaniowa. Budynki mieszkaniowe zostaną osadzone na filarach ponad poziomem gruntu. Taki zabieg pozwoli płynnie połączyć nowopowstały ogród na skarpie z istniejącym już zielonym skwerem. To rozwiązanie wyjątkowe w skali miasta. Za mieszkaniową część kompleksu odpowiadają architekci z biura WWAA.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum