Czekolada w papierze zamiast w folii od KB Folie Polska

Nowe opakowanie wykonane jest z papieru pokrytego specjalnymi powłokami, które sprawiają, że materiał posiada barierę na tłuszcze i aromaty. To kluczowe cechy pozwalające zachować świeżość, smak i zapach czekolady. Oprócz tego opakowanie ma dobrą barierę na tlen. Pomaga to przedłużyć trwałość dodawanych do czekolad orzechów i bakalii.
Funkcjonalne powłoki nie są przeszkodą w recyklingu. Zużyte opakowanie można zatem przetwarzać jak zwykły papier. Obecnie tabliczki czekolady najczęściej pakuje się w OPP, czyli tzw. orientowaną folię polipropylenową.
KB Folie Polska jest polskim producentem opakowań giętkich. Działająca od 25 lat firma zatrudnia 230 pracowników i w trzech zakładach produkuje 800 ton opakowań miesięcznie dla klientów z Polski i zagranicy.