Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Reklama

Duży krok w stronę masowej produkcji mięsa „z probówki”

Naukowcy otrzymali nowy rodzaj komórek macierzystych świń, owiec i bydła, które pozwalają na dużo łatwiejszą hodowlę mięsa poza organizmem zwierzęcia. Dokonanie ma też pozwolić na ulepszanie hodowlanych zwierząt
Reklama

Badacze z University of Nottingham z kolegami z innych uczelni w Wielkiej Brytanii i Japonii, na łamach pisma "Development" opisali dokonanie, które może otworzyć drogę do łatwej produkcji tzw. mięsa z probówki.

Chodzi o tkankę mięśniową i tłuszczową otrzymywaną w specjalnych bioreaktorach, bez konieczności hodowania zwierząt. Mięso takie można otrzymać z pobranych od zwierząt komórek, które potem hoduje się w ściśle określonych warunkach.

Materiałem często wykorzystywanym do tworzenia pożywek dla tych komórek jest zwierzęca surowica, której skład może się jednak zmieniać, a przy tym stosunkowo łatwo ją zanieczyścić.

Autorzy publikacji otrzymali tymczasem komórki macierzyste świń, owiec i bydła, które nie wymagają użycia surowicy.

"Możliwość uzyskania i utrzymania komórek macierzystych zwierząt hodowlanych w ściśle określonych warunkach chemicznych otwiera drogę do otrzymywania nowych produktów żywnościowych, takich jak hodowane mięso" - mówi kierujący badaniami prof. Ramiro Alberio.

Komórki mają jeszcze inną ważną dla otrzymywania mięsa cechę.

"Opracowane przez nas linie komórkowe wprowadzają dużą zmianę, ponieważ mają unikalną możliwość nieustannego wzrostu i tworzenia mięśni oraz tłuszczu" - podkreśla badacz.

Wynalazek można wykorzystać jeszcze w inny sposób.

Otóż genom nowych komórek można modyfikować z pomocą stosowanego w takich celach systemu Crispr/Cas9, a potem przeszczepiać go innym komórkom, aby klonować zwierzęta o pożądanych cechach, np. o większej produktywności, czy mniej obciążające środowisko naturalne.

"Edycja genów tym sposobem wprowadza modyfikacje, które mogłyby zajść naturalnie, w długim czasie, przy odpowiedniej selekcji. Możemy przyspieszyć tempo selekcji genetycznej zwierząt hodowlanych i hodowanego mięsa, aby poprawić produktywność i otrzymywać zdrowsze jedzenie" - wyjaśnia prof. Alberio.

"Przy rosnącej populacji, którą trzeba wyżywić i zmieniającym się klimacie znalezienie stabilnego źródła żywności to podstawa. To badanie oferuje potencjalne rozwiązanie, które przemysł żywieniowy może wykorzystać na dużą skalę" - mówi lider zespołu.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.