PARTNER PORTALU

Eko, prospołecznie, proklimatycznie (pełna relacja)

Autor: dlahandlu.pl 10 listopada 2020 20:51

Eko, prospołecznie, proklimatycznie (pełna relacja) Debata Eko, prospołecznie, proklimatycznie

Konsumenci od kilku lat deklarują, że chcą jeść zdrowiej. Towary z czystą etykietą, których produkcja nie przyczyniła się do zanieczyszczenia środowiska sprzedają się coraz lepiej, a pandemia jeszcze bardziej wzmacnia te trendy – to wnioski z debaty „Eko, prospołecznie, proklimatycznie”, która odbyła się w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Hasła emocjonalne sprzedają się lepiej

Eko, prospołecznie, proklimatycznie - Co te hasła oznaczają dla branży mięsnej?
- Prospołecznie - uważam, że powinniśmy krytycznie podchodzić do nielicznej garstki ludzi, którzy chcą nam narzucić swoje poglądy. Proklimatycznie - wiemy, że klimat się zmienia. Wierzymy, że mamy wpływ na te zmiany. Jednak dla niektórych to niezrozumiałe, że jedna nowoczesna duża ferma jest bardziej przyjazna dla środowiska, niż tysiąc małych prymitywnych ferm. 20 lat temu na 5 działaczy merytorycznych w organizacjach prozwierzęcych przypadał jeden odpowiadający za marketing i komunikację. Resztę stanowiły osoby o dużej wiedzy merytorycznej. Dziś te proporcje się odwróciły. Konsument nie ma dziś ambicji i potrzeb gruntownego sprawdzenia informacji, ale ma do tego prawo - wskazał Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu oraz Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej. Uczestnik debaty zaznaczył, że hasła emocjonalne sprzedają się dużo lepiej, niż trudna wiedza.
Jak zatem zmienić negatywne podejście części społeczeństwa do branży mięsnej i hodowli zwierząt? - Jednym z elementów jest bezpieczeństwo żywności oraz postęp w redukcji śladu węglowego. W tym nasza branża dokonała dużego postępu - robimy dziś produkty bezpieczniejsze i lepsze. Powinniśmy także dążyć do redukcji plastiku, ale pandemia spowodowała, że pojawiły się nowe dylematy. Sieci handlowe preferują obecnie produkt bardziej zapakowany. Bezpieczeństwo i higiena są obecnie ważniejsze niż aspekt ekologiczny – dodał Piotr Kulikowski. Prezes KRD-IG przyznał, że w większym stopniu martwi go trend opakowań "pseudoekologicznych". - Zamiast jednego rodzaju plastiku, stosuje się wiele opakowań zawierających kilka rodzajów folii połączonych z papierem. Te drugie opakowania są mniej recyklingowalne - wyjaśnił. Podsumowując, Piotr Kulikowski przyznał, że branża zrobiła sporo dla poprawy dobrostanu zwierząt. - To jednak może wpływać na wzrost cen. Konsument jest gotowy na ten wzrost, ale z drugiej strony do UE napływa mięso z krajów trzech, które jest tańsze, bo nie ma tam takich standardów dobrostanu jak w UE – zaznaczył.

Purella i Decathlon – udany mariaż sportu i zdrowej diety

Przedstawiciele firm Purella i Decathlon rozmawiali o kulisach niedawno nawiązanej współpracy handlowej.
David Derouane, CEO, Decathlon Polska, podkreślił, że jego firma wdraża nową koncepcję sklepu sportowego, w której można zakupić nie tylko sprzęt sportowy, ale i produkty spożywcze. - Dzięki aktywności fizycznej i diecie cieszymy się dobrym zdrowiem. Przygotowujemy ofertę, która odpowiada na te potrzeby. Jest kompletniejsza - wyjaśnił. Michał Czerwiński, prezes zarządu, Purella Superfoods podkreślił, że współpraca z Dectahlon jest dla firmy bardzo ważna. - Od dłuższego czasu bardzo konsekwentnie staramy się realizować swoją misję. Chcemy dać wszystkim Polakom możliwość dostępu do prozdrowotnych produktów. Klienci Decthlon mają bardzo świadomą grupę docelową – ludzi, którzy chcą dbać o zdrowie. Chcemy wspierać ich klientów w rozwijaniu swoich aktywności sportowych poprzez dostarczanie im dedykowanych produktów. Dodam, że chcemy aby nasze produkty były dostępne w szerokiej dystrybucji w przystępnej cenie - wyjaśnił. - Zadowolenie z życia płynie z bycia aktywnym i właściwej diety. Jeszcze do niedawna produkty, które wspierają silny organizm i jego wydolność były używane tylko przez profesjonalnych sportowców. Obecnie superfoods są dostępne dla każdego, kto chce wspierać swój organizm – zaznaczył uczestnik debaty. David Derouane, CEO, Decathlon Polska, odniósł się także do ogromnych zmian w handlu, które niesienie ze sobą omnichannel. - Stoimy w obliczu bardzo przyspieszonej transformacji i trzeba być gotowym na omnichannel. Strategie, które nie będą pozwalały na wielokanałowość, nie będą pozwalały także przetrwać. Za 3-5 lat połowa sprzedaży będzie się odbywała przez internet, przy wykorzystaniu rozwiązań cyfrowych. Jeśli klientom nie zaoferujemy dodatkowej wartości, będzie nam trudno przetrwać w następnych latach – powiedział przedstawiciel sieci Decathlon i dodał, że ważne jest również nastawienie zespołu do nowej formy sprzedaży. David Derouane opowiedział o towarach, które w czasie lockdownu notowały najlepsze wyniki sprzedaży oraz o tych, które zalegały na półkach. – Od wiosny sprzedaż wybranego asortymentu spadła nawet o połowę. Jest to na przykład cała kategoria pływania, na co miała wpływ decyzja o zamknięciu basenów i aquaparków. Rośnie natomiast sprzedaż produktów do ćwiczeń w domu, rowerów, hulajnóg oraz kategoria produktów dla dzieci np. trampolin. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że dobry stan zdrowia łączy się ze sportem – podsumował CEO, Decathlon Polska.

Trend eko obowiązkiem prawnym

Barbara Kowalska, dyrektor ds. jakości i zrównoważonego rozwoju, Carrefour Polska, opowiedziała co hasła: eko, prospołecznie, proklimatycznie oznaczają dla sieci handlowej. - Te wszystkie hasła są dla nas bardzo ważne. Przed pandemią na pewno były to tematy pierwszoplanowe, teraz nie jest o nich tak głośno, ale nadal pozostają naszymi priorytetami. Skupiamy się na tematach prośrodowiskowych. W 2018 r. Carrefour wprowadził nowa strategię transformacji żywieniowej. Jej założeniem jest pomoc konsumentom w zmianie nawyków żywieniowych, edukacja oraz zapewnienie szerokiego dostępu do informacji o sprzedawanych produktach. Ambicją Carrefour jest stać się światowym liderem w zakresie transformacji żywieniowej dla wszystkich, poprzez oferowanie klientom - każdego dnia i w każdym miejscu - żywności zdrowej, wysokiej jakości i w rozsądnej cenie – zaznaczyła uczestniczka debaty. Barbara Kowalska wyjaśniła, że klienci sieci są różni, więc Carrefour musi się do nich dostosować. - Kwestia zdrowego odżywiania jest trendem, który będzie się nasilał. Z naszych analiz wynika, że klienci stają się jeszcze bardziej wrażliwi na zdrowy styl życia. Te wszystkie inicjatywy prośrodowiskowe i proekologiczne mogą stać się w przyszłości obowiązkami prawnymi. Taka jest polityka UE – wyjaśniła przedstawicielka Carrefour Polska.
Przypomnijmy, że Komisja Europejska opublikowała w maju strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu. W strategii określono konkretne cele dotyczące przekształcenia systemu żywnościowego Unii Europejskiej, w tym:
• ograniczenie stosowania pestycydów o 50% i ryzyka związanego z ich stosowaniem,
• ograniczenie stosowania nawozów o co najmniej 20%,
• ograniczenie sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w hodowli zwierząt gospodarskich i akwakulturze o 50% oraz
• prowadzenie produkcji ekologicznej na co najmniej 25% powierzchni wszystkich użytków rolnych UE.
- Te wytyczne staną się wkrótce obowiązkiem. Nasza strategia to realizacja trendów, które staną się wkrótce obligatoryjne – podkreśliła Barbara Kowalska.

Ekologiczne sady

Maciej Majewski, prezes zarządu, Stowarzyszenie Sady Grójeckie, opowiedział o tym, co ekologiczne postawy klientów oznaczają dla producentów jabłek. - Wszystkie te postawy eko, prospołecznie, proklimatycznie muszą łączyć się w całość. Już na etapie zakładania sadu musimy wybrać dla niego odpowiednią lokalizację, następnie musimy wybrać odpowiednie odmiany, które będą bardziej odporne na choroby i szkodniki. Same techniki upraw również mają duże znaczenie. To są elementy stojące po stronie produkcji. Nie dalibyśmy rady tego wszystkiego wdrożyć, gdyby nie długofalowa strategia i partnerstwo organizacji z firmami handlowymi. Dzięki tej współpracy możemy podejmować decyzje, które będą trafne przez kolejne lata – mówił uczestnik debaty.
Maciej Majewski dodał, że członkowie organizacji od lat ograniczają stosowanie nawozów. - Podstawą certyfikacji jabłka grójeckiego są certyfikaty jakości i bezpieczeństwa żywności. Te standardy narzucają na nas zdroworozsądkowe podejście do stosowania nawozów. Ponadto zbieramy i analizujemy dane ze stacji meteorologicznych, aby ochrona sadów była jak najbardziej skuteczna – wymienił przedstawiciel Sadów Grójeckich i dodał, że ochrona środowiska nie leży tylko po stronie produkcji, ale także przetwórstwa. Jako przykład ekologicznych rozwiązań wskazał wymianę chłodni na takie, które zużywają znacznie mniej energii elektrycznej, inwestycje w instalacje fotowoltaiczne oraz optymalizację transportu jabłek.

Ryby dla pokoleń

Anna Dębicka, dyrektor na Polskę i Europę Centralną MSC, opowiedziała o wpływie znaku MSC na wybory klientów. – Na wstępie muszą zaznaczyć, że ryby już od wielu lat są przeławiane. Niektórzy mogą myśleć, że ma to niewielki wpływ na Polskę, ale trzeba pamiętać, że w skali światowej ryby spożywane są przez połowę społeczeństwa, a załamanie się gospodarki mórz i oceanów to według ONZ drugi najpoważniejszy problem zakaz po zmianach klimatu. Dlatego pozyskiwanie ryb ze zrównoważonych źródeł powinno być dla nas wszystkich bardzo ważne – wyjaśniła uczestniczka debaty.
- Jako organizacja pozarządowa zajmująca się certyfikacją ryb, monitorujemy świadomość naszych konsumentów na ponad 20 rynkach. Po raz trzeci w tym roku przeprowadziliśmy badanie wśród polskich konsumentów. Ponad 70 proc. z nich deklaruje, że chce jeść ryby i owoce może ze zrównoważonych źródeł aby zachować zasoby dla przyszłych pokoleń. Co ważne, Polacy deklarują, że są gotowi do zmian jeśli chodzi o wybór produktów. 90 proc. badanych mówi, że zamierza wybierać takie, które mają certyfikat – podsumowała Anna Dębicka.
Przedstawicielka MSC wyjaśniła, że te dane ułatwiają organizacji współpracę z sieciami handlowymi. W Polsce działa już ponad 100 firm, które posiadają certyfikat MSC.

Odpowiedzialny dostawca

Katarzyna Kosel, członek zarządu Makro Cash and Carry, opowiedziała o odpowiedzialności sieci handlowej, jako dostawcy gastronomii. - Słowo odpowiedzialności wybrzmiewa w każdym obszarze łańcucha dostaw. Jako dostawca rozumiemy je bardzo szeroko. Po pierwsze jest to branie odpowiedzialności za naszych pracowników. Nasi ludzie zostali wyedukowani, aby wspierać klientów gastronomicznych każdego dnia. Oni są obecnie w bardzo trudnej sytuacji. Z ostatniej analizy naszej firmy wynika, że w skali całego kraju 42 proc. klientów gastronomicznych Makro zdecydowało się zamknąć biznes – podkreśliła uczestniczka debaty.
- Wszystko zaczyna się od dialogu, odpowiedzialność to wsłuchiwanie się w głos klientów i okazanie im wsparcia. W czasie pierwszej fali pandemii przygotowaliśmy bardzo szeroki wachlarz pomocowych programów. Powstało szereg szkoleń jak bezpiecznie prowadzić restaurację w kontekście higieny i bezpieczeństwa żywności – mówiła Katarzyna Kosel.
Sieć Makro odpowiedzialność biznesu rozumie również jako zaangażowanie w różne kampanie prospołeczne m.in. związane z niemarnowaniem żywności czy promocją polskiej żywności. - Budujemy świadomość naszych klientów poprzez edukację. Od kilku lat Makro Polska w ramach swojej akcji Polskie Skaby Kulinarne wspiera kulturę i dziedzictwo polskiej kuchni. Budujemy wspólnoty kucharzy zaangażowanych w przywrócenie polskich smaków. Ponadto promujemy wartości związane z ekologią, lojalnością i sezonowością – podsumowała Katarzyna Kosel.

Produkty premium tracą w pandemii

Zenon Daniłowski, prezes zarządu spółki Makarony Polskie, mówił o trendach na rynku makaronów i wpływie pandemii na sprzedaż produktów typu premium. - Makarony są produktem bardzo tradycyjnym i okazały się bardzo poszukiwane podczas pandemii. Nasza oferta to nie są jednak tylko makarony z pszenicy, ale także wiele produktów wytworzonych z innych surowców. Makarony Polskie proponują makarony z ciecierzycy, soczewicy czy zielonego groszku, które zawierają więcej białka - mówił prezes Makaronów Polskich. Uczestnik debaty dodał, że wszystkie działania firmy nakierowane są na produkcję makaronów premium. - Niestety produkty premium tracą podczas pandemii, ale wierzę w to, że wróci trend na produkty, które zaspokajają nie tylko głód, ale wpływają na naszą formę i zdrowie - dodał.
Prezes Makaronów Polskich odniósł się także do kwestii opakowań. - Epidemia pokazała nam, że ludzie bardzo chętnie kupują dobrze zapakowany produkt. Makarony muszą być zapakowane w opakowania barierowe. Podstawą jest plastik. Podejmujemy próby pakowania w papier, ale jest to trudne. Opakowania papierowe często są wzbogacone o różne inne surowce, w tym plastikowe, które są o wiele trudniejsze do recyklingu. Nie wyrzekniemy się więc plastiku, ale proponuję skupić się właśnie na odpowiednim jego przetwarzaniu - mówił.
Wśród konsumentów brakuje świadomości wyboru produktów zdrowych i bezpiecznych. - Coraz częściej obserwujemy zjawisko, że osoby o wyższych dochodach reprezentują wyższy poziom świadomości. Osoby o niższych - dokonują decyzji zakupowych kierując się głównie ceną. I tu widzę ogromne pole do pracy dla firm, organizacji i mediów - podkreślił Zenon Daniłowski.

Imponujące wzrosty na rynku produktów roślinnych

Maciej Otrębski, Strategic Partnerships Manager w RoślinnieJemy, opowiedział o wzrostach sprzedaży produktów roślinnych w ostatnich latach. Według ostatniego badania firmy Nielsen roczna sprzedaż produktów wege w Polsce to już 441 mln zł. Największą wartość osiągnęły mleka roślinne: 253 mln zł, dania gotowe typu wege burgery, czy falafele 107 mln zł oraz pasty kanapkowe 81 mln zł. Wszystkie wskazane produkty odnotowują dwucyfrowe wzrosty wynoszące odpowiednio: 30%, 16% i 23%. Taki trend jest widoczny już od kilku lat. Wpływają na to postawy konsumentów o coraz zasobniejszych portfelach. – Te dane jasno pokazują obecne trendy. Każda kategoria żywności życzyłaby sobie takich wzrostów. Widzimy, że deklaracje konsumentów o ograniczeniu spożycia mięsa i chęci spróbowania ich roślinnych odpowiedników przekładają się na rozwój tego rynku – zaznaczył uczestnik debaty i dodał, że w Polsce istnieje spora grupa konsumentów, którzy jeszcze nie próbowali roślinnych odpowiedników mięsa czy nabiału, a są skłonni ich spróbować.
- Kilka lat temu dostępność do takich produktów była w Polsce niewielka, teraz takie produkty są dostępne w szerokiej dystrybucji. Sieci handlowe już jakiś czas temu dostrzegły ten trend i zaczęły produkować takie produkty pod marką własną. Dostęp do alternatywnych odpowiedników mięsa i nabiału staje się coraz bardziej zdemokratyzowany. Każdy mieszkaniec zarówno dużych aglomeracji miejskich, czy też małych miasteczek, może oswoić się z tymi produktami. Przez długi okres czasu tych produktów było mało na rynku i były mało atrakcyjne, teraz wraz ze wzrostem dostępności i zaangażowaniu wielu podmiotów np. start-upów, są coraz lepszej jakości. Konkurują już nie tylko o gusta wegetarian, ale wszystkich konsumentów – podsumował Maciej Otrębski.

Teraz liczy się wartość dodana

Trend na produkty roślinne i ograniczanie spożycia mięsa może być problematyczny dla producentów mięsa i wędlin. Jak radzi sobie z tym firma Goodvalley? - Obserwujemy dużą dynamikę wzrostu sprzedaży produktów, które zawierają w sobie pewną wartość dodaną. Jest to nie tylko czysta etykieta czy informacje typu zero konserwantów, ale przede wszystkim takie wartości jak chów bez użycia antybiotyków czy zerowy ślad węglowy – mówił Artur Węgłowski, dyrektor sprzedaży Goodvalley Polska. Jego zdaniem obecne trendy żywieniowe wynikają z alarmującego zjawiska – produkcja żywności, roślinnej i zwierzęcej, odpowiada już za 15-20 proc. emisji gazów cieplarnianych. WHO wymienia tę tezę wśród 5 największych zagrożeń cywilizacyjnych. – Cieszę się, że zaczynamy o tym mówić. My nie tylko rozmawiamy, ale także działamy w tym zakresie. Od wielu lat mamy certyfikowany zerowy ślad węglowy. Właśnie w ten sposób rozumiemy odpowiedzialność społeczną. Nie emitując dwutlenku węgla nie przyczyniamy się do problemów klimatycznych. Cieszymy się z coraz większej świadomości klientów. Oczywiście jest ona bardzo różna w poszczególnych krajach. W Polsce ona dopiero raczkuje, ale na przykład w krajach skandynawskich zerowy ślad węglowy jest bardzo rozpoznawalnym zjawiskiem i jego świadomość jest ogromna. Widzimy odzwierciedlenie tej świadomości w sprzedaży naszych produktów – zaznaczył Artur Węgłowski.
Przedstawiciel firmy Goodvaley dodał, że skoro konsumenci będą jeść coraz mniej mięsa, producenci muszą postawić na dobrą jakość . – My już dziś do tego zjawiska jesteśmy przygotowani. Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń, ale trendy są dość oczywiste. Należy tak przygotować produkt, aby spełniać oczekiwania klientów prospołeczne i proekologiczne – podsumował uczestnik debaty. Barbara Kowalska zgodziła się z Arturem Węglowskim, że obecnie wszelkie działania prośrodowiskowe są bardzo dobrze odbierane przez konsumentów. Wśród najlepiej przyjętych innowacji wprowadzonych dla sklepów Carrefour są stacje do napełniania pustych opakowań po kosmetykach oraz możliwość pakowania produktów do własnych opakowań.

Pandemia katalizatorem zmian żywieniowych

Maciej Otrębski na koniec poruszył kwestię wpływu pandemii na trend roślinnej diety. – Wiosną Mintel wskazał, że 20 proc. Polaków uważa dietę roślinną za bardziej atrakcyjną. A więc w pewnym stopniu pandemia stała się katalizatorem zwiększonego zainteresowania produktami roślinnymi. Produkty roślinne, warzywa kojarzą się ze zdrowym odżywianiem. Jeśli dodamy do tego rosnącą świadomości konsumentów, to widać, że pandemia jeszcze w większym stopniu skłoniła konsumentów do czytania składów o wybierania zdrowszych produktów, które będą wspierały odporność. Te czynniki na pewno pomagają w popularyzacji diety roślinnej. Często słyszymy, że taka dieta jest popularna tylko w dużych miastach. To nieprawda. Ostatnio firma Żabka Polska podała, że w całej sieci czyli w ponad 6 tys. sklepów, liczba paragonów z daniami bezmięsnymi znacznie wzrosła. Dane jasno pokazują, że trend rośnie – podsumował uczestnik debaty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE






BĄDŹ NA BIEŻĄCO


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7322
Ilość aktualnych ofert: 488070

POLECANE OFERTY

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
  • Max

    0,39

  • Śr

    0,28

  • Min

    0,23

ProduktySklepyRegiony


Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.