Ferma Oldar uwolniona od zarzutów - firma wznawia produkcję
Na potwierdzenie - w piśmie przesłanym przez producenta programu Uwaga! TVN Jacka Kaczmarka do prezes Fermy Oldar czytamy:
(…) Nade wszystko pragnę zwrócić uwagę, że w komentowanym materiale nie pojawia się twierdzenie, że Pani przedsiębiorstwo nabywa jaja wylęgowe. W audycji podano jedynie do publicznej wiadomości informacje, że na rynku spożywczym, w zakresie odnoszącym się do handlu jajami, bez żadnych problemów można nabyć tzw. „jaja po światełku”, które powinny być zutylizowane, a trafiają do producentów żywności(...)”
Odpowiedź TVN to potwierdzenie stanowiska Fermy Oldar z dnia 21 czerwca.
"Wyniki urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej jednoznacznie zaprzeczają zarzutom stawianym Fermie Oldar w materiale wyemitowanym w programie TVN Uwaga w dniu 21 czerwca br. Kontrola została przeprowadzona przez Inspekcję Weterynaryjną w Pruszkowie sprawującą nadzór nad funkcjonowaniem firm m.in. z branży produkcji jaj. Ferma Oldar w dniu wczorajszym, po kilkudziesięciogodzinnym prewencyjnym ograniczeniu działalności, wróciła do pełnowymiarowej pracy. Należy przypomnieć i zaznaczyć, że mając na uwadze transparentność działań i dbałość o najwyższe standardy - po emisji w programie TVN Uwaga w dniach 21 i 22 czerwca reportaży podważających wiarygodność Fermy Oldar - firma wstrzymała obrót produktami do czasu wyjaśnienia sprawy. Jednocześnie rozpoczęła się kontrola Powiatowego Lekarza Weterynarii w Pruszkowie zmierzająca do wyjaśnienia postawionych przez redakcję programu zarzutów. Przypominamy, iż dotyczyły one rzekomego braku odpowiednich i wymaganych przepisami prawa ważnych książeczek sanepidowskich przez pracowników firmy, niezgodnej z prawem zmiany daty przydatności do spożycia jajek oraz produkcji pasteryzowanej płynnej masy jajecznej z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego" - czytamy w oświadczeniu firmy.
- W dniu 26 czerwca otrzymaliśmy decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Pruszkowie, która w całości umarza przedmiotowe postępowanie wobec Fermy OLDAR. Oznacza to, że firma na podstawie decyzji pokontrolnej może bez ograniczeń prowadzić działalność gwarantując najwyższą jakość swoich produktów. Wydana decyzja potwierdza, iż proces produkcyjny w Fermie Oldar zapewnia bezpieczeństwo produktu – jaj i masy jajecznej – mówi Aleksandra Dębska, Prezes Zarządu Fermy Oldar i dodaje – zapewniamy wszystkich naszych partnerów, że produkty Fermy Oldar niezmiennie mają najwyższą jakość, a państwa bezpieczeństwo, zdrowie i zadowolenie ze współpracy z nami jest dla nas nieustannym priorytetem.