Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Food Show 2017: Zarobki pracowników uzależnione od obrotu lokalu?

Od trzech lat jestem współwłaścicielem trzech lokali. To, co próbuję u siebie wprowadzić, to uzależnienie wynagrodzeń kucharzy i kelnerów od obrotów. Oczywiście przy solidnej podstawie. Niech to będzie np. 2 proc. - mówił Adrian Feliks, właściciel lokali Spoon Adrian Feliks.
Reklama

W woj. śląskim stawki dla kelnerów to obecnie 15-16 zł za godzinę pracy. Nieraz 20 zł, jeśli ktoś jest dobry. Szefowie kuchni zarabiają od 3 do nawet 12 tys. zł na rękę - w zależności od doświadczenia.

Proponowana zmiana w systemie wynagrodzenia miałaby na celu zmotywowanie załogi, by wzięła również odpowiedzialność za los lokalu i za swoje działania. Bardzo dużo restauracji - ze względu na nikłe zaangażowanie, bądź braki kadrowe - nie potrafi przetrwać pierwszych lat działalności.

Przeczytaj całość relacji na pulshr.pl.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum