Reklama

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

GIS: wycofano z rynku partię herbatników Apetitki Petit Beurre powodu akryloamidu

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu z rynku partii trzech rodzajów herbatników "Apetitki Petit Beurre" z powodu podwyższonego poziom akryloamidu. Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty
Reklama

GIS przekazał w środę w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, że w wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre wyprodukowanych dla: Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa

Ostrzeżenie dotyczy trzech rodzajów herbatników: "Apetitki Petit Beurre, 400g o numerze partii 23.08.2023.B; "Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200g o numerze partii 28.12.2022.A oraz "Apetitki Petit Beurre", 200g o numerze partii 18.09.2023.C.

Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

GIS przekazał, że firma Eurobrand Sp. z o.o. "podjęła działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE". Ponad to powiadomiła odbiorców firmy o przekroczeniu wartości akrylomidu i wstrzymaniu sprzedaży wadliwych partii produktu" oraz "wycofała ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją".

Zapewniono, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W ramach systemu RASFF poinformowano władze Rumunii.

W komunikacie GIS podał, że "nie należy spożywać partii herbatników określonych w tym komunikacie".

Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów, chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158). (PAP)

Autor: Magdalena Gronek

mgw/ mir/

Reklama

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum