Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Groźne bakterie w partii boczku z Bacówki

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego boczku. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Reklama

Chodzi o produkt "Boczek wędzony VAC" o numerze partii 01.11.2022 p. 5435 i terminie przydatności do spożycia 01.11.2022. Producentem jest Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303.

Boczek wędzony z Bacówki wycofany ze sprzedaży, fot. za GIS
Boczek wędzony z Bacówki wycofany ze sprzedaży, fot. za GIS

Producent powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Producent podjął dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji kolejnych partii produktu do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa oraz prowadzi działania naprawcze.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania. Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badania kolejne partie produktu celem oceny spełniania kryteriów bezpieczeństwa żywności oraz prowadzi nadzór nad przeprowadzeniem działań naprawczych.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum