Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

IERiGŻ: Jemy mniej ryb, ale więcej owoców morza

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w I półroczu 2017 r. nastąpił spadek konsumpcji większości produktów rybnych, z wyjątkiem mrożonych owoców morza - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".
Reklama

Jak informuje Instytut, w okresie styczeń-wrzesień 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 109,0 tys. ton i były o 7,2% niższe niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.

Zwiększyły się połowy szprotów (o 12,5% do 62,5 tys. ton) oraz łososi (2-krotnie do 4,1 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 37,1% do 4,6 tys. ton, storni o 26,3% do 9,5 tys. ton, a śledzi o 16,4% do 27,9 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec września 2017 r. wyniosło: dla szprotów 82,4%, dla śledzi 51,1%, dla dorszy 43,7%, a dla łososi 31,2%.

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 277,0 tys. ton i była o 1,3% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Zmniejszyła się przede wszystkim produkcja ryb wędzonych (o 21,2% do 45,8 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 13,7% do 32,9 tys. ton.

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych 
i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,7% do 144,4 tys. ton. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (65,8 tys. ton, spadek o 0,5%).

Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich zwiększyła się o 3,4% do 37,9 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 8,9% do 21,3 tys. ton, a całych mrożonych ryb morskich o 6,4% do 14,9 tys. ton.

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 314,7 tys. 
ton, o wartości 5,32 mld zł i był odpowiednio o 2,8 i 10,0% większy niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyła się wartość eksportu wszystkich podstawowych grup produktów: ryb wędzonych, suszonych i solonych o 7,5% do 1,99 mld zł, filetów i mięsa z ryb o 12,7% do 1,49 mld zł oraz przetworów i konserw o 6,6% do 1,33 mld zł.

W ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (3,00 mld zł, wzrost o 17,0%), śledzie (421 mln zł, spadek o 3,7%) oraz dorsze (300 mln zł, spadek o 14,8%). Wolumen importu sektora rybnego wyniósł w okresie styczeń-sierpień 2017 r. 344,4 tys. ton i był taki sam jak przed rokiem.

Wartość importu zwiększyła się natomiast o 5,9% do 5,48 mld zł. Ceny importowe większości gatunków ryb były wyższe niż przed rokiem, z wyjątkiem mintajów. Import łososi zwiększył się o 3,6% do 97,1 tys. ton, a jego wartość o 12,2% do 2,88 mld zł, makreli odpowiednio o 17,9 i 29,8% do 31,8 tys. ton i 189 mln zł, a mintajów o 10,1 i 3,7% do 26,0 tys. ton i 238 mln zł. Mniejszy niż przed rokiem był natomiast przywóz śledzi (o 13,4% do 47,3 tys. ton oraz dorszy (o 4,2% do 33,7 tys. ton). Wydatki na zakup śledzi zmniejszyły się w mniejszym stopniu (o 9,2% do 377 mln zł), a za dorsze zwiększyły się o 5,3% do 488 mln zł.

W 2017 r. utrzymuje się tendencja wzrostowa cen detalicznych ryb, owoców morza oraz ich przetworów. W okresie styczeń-wrzesień br., w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, produkty rybne podrożały przeciętnie o 4,1%, natomiast w relacji wrzesień 2017 r. do grudnia 2016 r. tempo wzrostu ich cen było zdecydowanie niższe i wyniosło 1,7%.

Wzrost cen detalicznych ryb i owoców morza w okresie styczeń-wrzesień 2017 r. był o 0,3 pkt. proc. wyższy od wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych, ale o 0,7 pkt. proc. niższy niż głównego substytutu, jakim jest mięso i jego przetwory. Ryby potaniały w tym okresie względem silnie drożejącego mięsa wieprzowego, (wzrost cen o 10,0%), a podrożały wobec mięsa drobiowego (wzrost cen o 0,7%).

W okresie trzech kwartałów 2017 r. najbardziej podrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone (o 7,4%) oraz ryby świeże i chłodzone (o 5,8%). Ceny pozostałych grup produktów rybnych wzrosły o 1,4-2,0%.

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w I półroczu 2017 r. nastąpił spadek konsumpcji większości produktów rybnych, z wyjątkiem mrożonych owoców morza (wzrost o 42,9% do 0,02 kg/osobę w wadze produktu).

Spożycie ryb świeżych lub chłodzonych zmniejszyło się o 11,4% do 0,33 kg/osobę, ryb mrożonych o 3,0% do 0,61 kg/osobę, ryb i owoców morza suszonych, wędzonych i solonych o 12,5% do 0,55 kg/osobę, a świeżych lub chłodzonych owoców morza o 27,8% do 0,01 kg/osobę.

W I półroczu 2017 r. średnie wydatki gospodarstw domowych na zakup produktów rybnych wyniosły 49,92 zł/osobę i były o 2,5% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Dominujące znaczenie miała grupa pozostałych przetworów z ryb i owoców morza z udziałem 36,4%. Na ryby suszone, wędzone i solone przeznaczano 22,8% wydatków ogółem, a na ryby mrożone 21,8%. Udział wydatków na owoce morza świeże, chłodzone lub mrożone był niewielki i wynosił 2,0%.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.