Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

IERiGŻ: Wołowina, drób i wiele warzyw droższych rdr.

Na poziomie detalu, od stycznia do października 2017 r., mięso wołowe zdrożało średnio o 2,7%, a cielęce o 1,8% - podaje IERiGŻ.
Reklama

Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się nieznacznie. W październiku 2017 r. w porównaniu z grudniem 2016 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder (mięso wołowe z kością) z 18,73 do 18,91 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,60 do 27,59 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,53 do 33,21 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,29 do 29,05 zł/kg i mięsa cielęcego bez kości z 47,34 do 48,17 zł/kg.

Średnia miesięczna cena detaliczna kurczęcia patroszonego w okresie styczeń-październik 2017 r. wyniosła 6,98 zł/kg i była o 1% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. W październiku ceny w detalu wzrosły o 6,1% w porównaniu z rokiem poprzednim, ale były o 1,7% niższe niż we wrześniu. Detaliczne ceny drobiu rosły więc wolniej niż na rynku mięsnym dzięki wysokiej podaży.

W listopadzie br., w porównaniu z listopadem ub.r., na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 45%), pomidorów spod osłon (o 41%), marchwi i buraków ćwikłowych (po 18%), kapusty białej (o 20%) i ogórków spod osłon (o 11%). W październiku 2017 r., w porównaniu z wrześniem 2017 r., wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 38%), kalafiorów (o 11%), papryki (o 12%), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 5%), selerów i cebuli (po 6%), marchwi (o 3%) oraz porów i kapusty białej (po 8%). Nie zmieniły się ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z października 2016 r. wzrosły ceny porów (o 8%), papryki (o 11%), buraków ćwikłowych (o 5%), cebuli (o 6%), kapusty białej i marchwi (po 13%), selerów (o 2%), pomidorów (o 16%), a obniżyły się ceny pieczarek (o 1%).

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum