Ceny owoców i warzyw w sklepach i na targowisku. Skąd takie różnice?

Rozpoczął się sezon na owoce i warzywa. Inflacja galopuje, więc rodacy patrzą na cenę jak nigdy wcześniej. Wybuch wojny w Ukrainie także zmieniły zwyczaje zakupowe Polaków. Według Gfk aż 76 proc. konsumentów obawia się dalszych podwyżek cen żywności. W efekcie głównym kryterium wyboru produktów spożywczych dla 41 proc. Polaków jest dziś niska cena. Dlatego dziś porównując owoce i warzywa w sklepach i targowiskach skupiamy się na ich cenie, nie na jakości.
Jakie ceny warzyw i owoców na targowiskach?
Postanowiliśmy sprawdzić ceny na popularnym warszawskim targowisku pod Halą Mirowską. Jakie zauważyliśmy ceny?
- Papryka czerwona: w zależności od straganu ceny to 9 zł/kg; 6 zł/kg a nawet 15 zł/kg.
- Cytryny: 6,90 zł/kg; 12 zł/kg
- Pomarańcze: 6,90 zł
- Pieczarki: 8 zł/kg; 12 zł/kg
- Pomidory czerwone krajowe: 10 zł/kg
- Banany: 4 zł/kg
- Truskawski polskie od 12 do 26 zł/kg
- Truskawki greckie 15 zł za kg
Jakie ceny w popularnych sklepach?
Korzystając z naszej porównywarki cen "Koszyk cenowy" średnie ceny z popularnych sieci sklepów w ostatnim czasie kształtowały się następująco:
- Pomidory na wagę 1 kg: 11,49 zł
- Papryka czerwona 1 kg: 15,75 zł
- Pieczarki 1 kg: 10,11 zł
- Banany 1 kg: 5,60 zł
- Jabłka polskie 1 kg: 2,82 zł
- Cytryny 1 kg: 6,98 zł
- Pomarańcze 1 kg: 4,70 zł
- Truskawki 1 kg: 28,5 zł (Biedronka)
Średnie ceny badamy w najpopularniejszych sieciach sklepów jak: Lidl, Biedronka, Netto, Aldi, Kaufland, Auchan, Carrefour, E.Leclerc, Tesco, Spar, Polomarket, Stokrotka, Dino, Intermarche, Żabka, Lewiatan, Carrefour Express oraz w wybranych sklepach internetowych.
Dlaczego ceny tak się różnią?
Targowisko to miejsce, w którym ceny zmieniają się z dnia na dzień, bo sprzedający codziennie jadą na giełdę towarową i na podstawie ceny zakupu z danego dnia, ustalają cenę sprzedaży detalicznej,
Duże sieci handlowe ustalają kontrakty na dostawy z dużym wyprzedzeniem. Czasami nawet rocznym lub półrocznym. Prognozują wówczas, ile będzie kosztowała papryka czy pomidory w sezonie.
Wystarczy jednak, że zmienią warunki pogodowe, przymrozki lub susza zmienią ilość warzyw lub owoców, które trafią na rynek i wówczas okazuje się, że sieć ma ceny, które nie odzwierciedlają tej zmiany.
Inercja dużych podmiotów i kontraktów zawieranych z większym wyprzedzeniem powoduje, że ceny na targowiskach w sezonie są niższe.







