Izba producentów drobiu: Wycofywanie jaj klatkowych musi oznaczać podwyżki cen

“Rozpoczęcie wycofywania jaj klatkowych z sieci sklepów detalicznych nastąpiło, gdy inflacja w Polsce osiąga wartości nie oglądane od kilkunastu lat, a ceny pasz, głównego kosztu dla producentów jaj, są astronomiczne - wskazuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
- Polityka wycofywania przez sieci supermarketów jaj klatkowych musi oznaczać podwyżki cen jaj. Mówienie o tym, że jaja alternatywne nie będą droższe od klatkowych jest mówieniem nieprawdy. Do produkcji jaj alternatywnych wykorzystuje się więcej zasobów, wolumen tej produkcji jest niższy. Innymi słowy produkcja jaj alternatywnych generuje wyższe koszty i jest mniej efektywna. To oznacza, że za zmiany ktoś będzie musiał zapłacić – Katarzyna Gawrońska.
Wzrost kosztów produkcji jaj obserwujemy analizując ostatnie 3 lat. W 2018 roku średnia cena jaja wynosiła 0,21 zł, natomiast w 2021 roku już 0,31 zł, u producentów, a nie przy półce. To skok o ok. 50%. Koszty przerzucane są albo na producenta, albo na konsumenta.