Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Kupując tanie mięso ryzykujemy, że później więcej zapłacimy za leki

- Musimy być świadomi, że produkt sprzedawany w bardzo niskiej cenie nie może być wysokiej jakości. A jeżeli taka cena obowiązuje w ramach "codziennej promocji" oznacza to, że jakość nie jest w danym produkcie cechą nadrzędną - mówiła prof. nadzw. dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podczas szkolenia zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Reklama

Przedstawicielka SGGW podała przykład parówek z różnych przedziałów cenowych, które zdecydowanie różnią się od siebie składem, a w konsekwencji oddziaływaniem na zdrowie konsumenta.

- Mamy parówki po 6,90-7,90 zł, które możemy spożywać co jakiś czas i nic nam się nie stanie. Ale nie są to parówki równe tym za 19,99, czy 24,99 zł. Czym się różnią? Te w niższej cenie mają niewielki wsad mięsny stanowiący ok. 10 procent. 60 proc. to emulsja skórkowo-tłuszczowa, a pozostałe 30 proc. woda, sól, fosforany i substancje stabilizujące dodawane po to, żeby przy obróbce termicznej woda z parówki nie odparowała i konsumentowi nie pozostała do zjedzenia jedna dziesiąta całej parówki. Tego rodzaju produkty są bezpieczne, ale nie możemy powiedzieć, że są wysokojakościowe. Droższe parówki mają inny skład: 90 proc. wkładu mięsnego oraz 10 proc. wody koniecznej z punktu widzenia technologicznego. Możemy kupić parówki tańsze albo droższe, to kwestia wyboru. Tak samo jest z mięsem. Można zawsze spożywać drób, wydając niską kwotę na wyżywienie, a można zadać sobie pytanie co ja z tego drobiu będę mieć - dodała.

Podsumowując, prof. Wierzbicka podkreśliła, że konsument musi mieć świadomość, że w przyrodzie nie ma nic za darmo.

- Nie ma zakładu produkującego żywność, który cały czas będzie nam dawał promocję. Każdy producent, nawet w ramach bardzo niskiej ceny, musi tak zbudować swoje ceny składowe żeby nie zbankrutować. Na rynku dostępne są parówki zawierające 6 proc. wsadu mięsnego i sprzedają się świetnie. Są smaczne, bo są słone i tłuste. Są też tanie, dzięki czemu wszystkie osoby, które zwracają uwagę na cenę chętnie je nabywają. Zakład, w którym powstają, zwiększył produkcję z początkowych 10 ton do 200 ton na dobę. Byłam w tym zakładzie, więc wiem. Natomiast w przyrodzie nie ma nic za darmo. Jeśli mniej płacimy za żywność to więcej zapłacimy później za leki - dodała.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.