Kurczaki z brytyjskich supermarketów zakażone bakteriami
Sprzedawane w brytyjskich supermarketach kurczaki wykazują ogromny poziom odporności na najmocniejsze antybiotyki - pokazują wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez Food Standards Agency (FSA) - podaje bham.pl.
Reklama
Rezultaty są niepokojące, ponieważ odporność przejawiana przez zwierzęta gospodarcze może zostać łatwo przeniesiona na ludzi, sprawiając, że lekarstwa staną się nieefektywne i przestaną leczyć poważne choroby.
Food Standards Agency przebadała wiele próbek i stwierdziła, że obecnie dużo więcej kurczaków jest zarażonych campylobacter. Bakteria ta, to szkodliwy patogen, w przypadku którego okazało się, że jest odporny na antybiotyki powszechnie używane do niszczenia go – donosi The Guardian.
FSA zauważyła, że proporcja znajdującego się w sprzedaży zarażonego tą bakterią drobiu, na którą nie działa antybiotyk ciprofloxacin, jest znacznie wyższa niż jeszcze dziesięć lat temu.
Reklama