Lidl edukował pracowników i dostawców w zakresie zrównoważonej produkcji i konsumpcji

- Lidl Polska działa według strategii zrównoważonego rozwoju na lata 2020-2025, której celem jest m.in. ochrona klimatu i zasobów oraz poszanowanie bioróżnorodności.
- Sieć koncentruje się zarówno na bezpośrednich, jak i pośrednich skutkach prowadzonej działalności handlowej.
Warsztaty dla pracowników i dostawców Lidla
Lidl Polska – we współpracy z Fundacją WWF Polska – przeprowadził cykl warsztatów dla swoich pracowników działu zakupów i dostawców. Każdy z warsztatów był ściśle powiązany z zadaniami konkretnej grupy. Spotkania dla producentów owoców i warzyw koncentrowały się na tematyce zrównoważonego nawożenia i praktyk wodnych w ogrodnictwie, a dostawców nabiału i mięsa poświęcone były wyzwaniom i szansom związanym ze zrównoważoną produkcją zwierzęcą.
Pracownicy odpowiadający za zakup ryb i owoców morza, wzięli natomiast udział w szkoleniu z zakresu wpływu rybołówstwa na morski ekosystem. Obecnie ponad 35 proc. zbadanych stad ryb na świecie jest przełowionych, a ok. 60 proc. – poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Podczas warsztatów eksperci WWF Polska rekomendowali wybór ryb i owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów i całkowite odejście od sprzedaży organizmów morskich krytycznie zagrożonych wyginięciem.
Sposób, w jaki produkujemy żywność, ma olbrzymi wpływ na stan naszej planety. Dlatego konieczne jest przejście na bardziej zrównoważone, przyjazne środowisku praktyki. Aby doszło do tych zmian nieodzowny jest aktywny udział biznesu. Szczególne znaczenie mają tu spożywcze sieci handlowe, takie jak Lidl Polska. Pozornie niewielka zmiana systemu może bowiem prowadzić do wielkich efektów, jeżeli zostaną one wdrożone na szeroką skalę – podkreśla Weronika Kosiń, Specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki w WWF Polska.
Dobre praktyki Lidl Polska
Wśród kluczowych obszarów strategii zrównoważonego rozwoju Lidl Polska na lata 2020-2025 znajdują się: poszanowanie bioróżnorodności (w tym zapobieganie wylesianiu), a także ochrona zasobów oraz klimatu. Firma przyjęła politykę klimatyczną, w ramach której do 2030 roku planuje zredukować swoje emisje operacyjne w zakresie 1 i 2 o 80 proc. (w stosunku do 2019 roku). Sieć podejmuje też działania w kierunku osiągnięcia neutralności klimatycznej, m.in.: ogranicza marnowanie żywności, wykorzystuje zielone źródła energii i zwiększa ofertę roślinnych substytutów mięsa.