McCormick i Kamis prezentują pięć najnowszych trendów gastronomicznych

Oto one:
Obsesja chili: miłośnicy jedzenia na całym świecie poszukują mocnych smakowych wrażeń.
5 minut kuchni indyjskiej - koniec z ograniczającą tradycją, czas na interpretacje na miarę nowoczesności.
Kompaktowość w kuchni: w małych przestrzeniach również można wyczarować wielkie smaki, wykorzystując do maksimum dostępne zasoby.
Meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły - w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw.
Uwaga świata kieruje się coraz częściej w stronę kuchni brazylijskiej, a to z powodu uosabianych przez nią kuszących połączeń wpływów globalnych i narodowych.
Najważniejszymi przyprawami w najbliższym czasie będą:
Aji Amarillo: pikantne żółte chili z Peru o odważnym, owocowym smaku.
Kaszmirska masala: często domowej roboty mieszanka przypraw z Indii Północnych, w której skład wchodzi kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir.
Herbata: już nie tylko do popijania, ale jako składnik mieszanek przypraw, bulionów i marynat.
Sos chamoy: wyjątkowe połączenie przypraw pochodzące z Meksyku, sos sporządzony z moreli, limonek, chili i przypraw.
Mąka z manioku: znana też po prostu jako maniok lub tapioka - bezglutenowa alternatywa dla zwykłej mąki, a zarazem podstawowy produkt kuchni brazylijskiej, ceniona za różnorodność zastosowań.
Od 2000 roku w McCormick realizowany jest program Trendy w Smakach, projekt mający na celu wychwytywanie nowych trendów kulinarnych na świecie. Pierwszy polski raport Trendy w Smakach został ogłoszony przez markę Kamis w 2013 roku.