Mintel o trendach, które będą królować na rynku żywności w 2018 roku

Trend Wierzymy w Tradycję mówi o powrocie do przeszłości, która jest bogatym źródłem inspiracji - do tradycyjnych receptur, smaków i form, również w ich unowocześnionych formatach. Atutem produktów, które nawiązują do tradycji jest kwestia wiarygodności i zaufania.
- Moc Roślin to rosnąca popularność diet i składników roślinnych, które wpisują się w poszukiwanie prostoty i naturalności. W rezultacie na polskim rynku pojawia się coraz więcej roślinnych zamienników i nowości inspirowanych roślinnymi składnikami, w tym między innymi linia produktów warzywnych Z Gruntu Dobre (pasty, pasztety) od firmy Sokołów oraz nowa, roślinna alternatywa dla jogurtu na bazie mleczka kokosowego pod marką Planton od firmy Jogurty Magda - wylicza Honorata Jarocka
Natomiast o popycie na formaty wygodne i szybkie w przygotowaniu wspomina trend Bo Liczy się Czas, który bezpośrednio dotyczy zmian w stylu odżywiania wynikających z rosnącego tempa życia. Konsumenci poszukują produktów, które umożliwiają konsumpcję ‘w biegu’ (formaty przekąskowe) i pozwalają ‘pójść na skróty’ w kuchni (m.in. gotowe składniki dań lub kompletne dania gotowe/zestawy do samodzielnego gotowania typu ‘meal kits’), ale nadal są pożywne i w pełni wartościowe, a także takich, które stanowią pewną przeciwwagę – nawiązujących do bardziej spokojnego, wyważonego sposobu przygotowania, czy takich właśnie korzyści. Są to na przykład produkty wolno pieczone czy oferujące stopniowo uwalniający się zastrzyk energii.
- Myśląc zaś o nowych prognozach, Pełna Jawność mówi o tym, że dzisiejsi konsumenci domagają się od firm spożywczych coraz większej przejrzystości, co przekłada się na poziom wiarygodności i zaufania. Istnieje zapotrzebowanie na większy zasób informacji o danym produkcie, o tym jak powstał i skąd pochodzą składniki w nim zawarte. Na znaczeniu rosną też produkty z lokalnymi/krajowymi korzeniami, które wpisują się w ideę patriotyzmu zakupowego - dodaje ekspertka firmy Mintel.
Trend Samospełniające się Praktyki wskazuje zaś na zrównoważoną dietę jako element rutynowego dbania o siebie.
Więcej na portalspozywczy.pl