MRiRW: zalecenia ws. sprzedaży żywych ryb nie powinny być zmienione
Jak czytamy w komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, szef resortu Grzegorz Puda spotkał się w czwartek z przedstawicielami organizacji rybackich - hodowców karpi, z którymi rozmawiał o przepisach regulujących zasady sprzedaży tych ryb. Napisano, że przedstawiciele hodowców karpia przedstawiali problemy związane z handlem tymi rybami, "spowodowane eskalacją żądań organizacji ekologicznych".
Wskazano, że minister Puda podczas rozmów podkreślił rosnącą świadomość - zarówno konsumentów, jak i sprzedających - "w zakresie konieczności zapewnienia przetrzymywanym rybom odpowiednich warunków". Zaznaczono również, że rośnie liczba kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję Weterynaryjną, która sprawdza m.in. warunki sprzedaży ryb.
Uczestnicy spotkania uznali, że rozwiązania zawarte w Zaleceniach w sprawie postępowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej przygotowane w 2020 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii, a także zapisy w tym zakresie Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r., powinny pozostać w niezmienionej formie. Zaznaczono, że kolejne zmiany dotyczące sprzedaży ryb powinny odbywać się ewolucyjnie.
Napisano, że w spotkaniu udział wzięli przedstawiciele: Gospodarstwa Rybackiego Brzeszcze, Polskiego Towarzystwa Rybackiego, Federacji Organizacji Rybackich, Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp, Związku Producentów Ryb Organizacji Producentów, Organizacja Producentów Polski Karp.
Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu w punktach sprzedaży detalicznej "w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców".(PAP)
autor: Ewa Wesołowska
ewes/ pad/