Naukowiec: Alkohol jest tuczący. Butelka wina to 500 kalorii

Wątroba przede wszystkim nie lubi alkoholu w zbyt dużych ilościach. To jej śmiertelny wróg - podkreśla francuski specjalista, który wraz ze swym zespołem prowadzi badania w Narodowym Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM).
Prof. Perlemuter ostrzega, że alkohol może doprowadzić do zapalenia wątroby, a następnie do marskości wątroby, czyli nieodwracalnego jej uszkodzenia. I wcale nie trzeba być alkoholikiem, żeby do tego doszło, wystarczy regularnie sięgać po "napoje wyskokowe" w umiarkowanych ilościach.
Jak odciążyć wątrobę?
Jest tylko jedna metoda, żeby odciążyć wątrobę: jeść przede wszystkim świeże warzywa i owoce, zdrową i ekologiczną żywność. "Tylko w ten sposób ulżymy wątrobie: nie dlatego, że poddamy ją +detoksowi+, ale dlatego, że dzięki temu będzie miała mniej pracy" - podkreśla prof. Perlemuter.
My jednak - dodaje specjalista - postępujemy zwykle odwrotnie: jemy za tłusto i spożywamy za dużo cukru. A potem wymyślamy "oczyszczanie" wątroby i całego organizmu.
Perlemuter nie odradza jedzenia mięsa. "Jedzenie mięsa (jeśli nie jest tłuste) nie jest, z wyjątkiem indywidualnych przypadków, szkodliwe dla wątroby. Natomiast spożywanie go codziennie i w dużych ilościach jest szkodliwe dla organizmu, a tym samym także i dla wątroby" - pisze.
Dla wątroby lepsza jest dieta wegetariańska i wegańska, pod warunkiem jednak, że braku mięsa nie rekompensujemy sobie objadaniem się słodyczami. W przypadku tych diet trzeba jednak zapewnić organizmowi odpowiednie spożycie witaminy B12 oraz żelaza.