Nestlé wprowadza roślinne alternatywy dla ryb i owoców morza

Nestlé rozszerza linię roślinną o tuńczyka. Zostanie wprowadzony na rynek pod marką Garden Gourmet i jest wytwarzany z białka grochu, bez sztucznych barwników i konserwantów. Produkt powstawał przez dziewięć miesięcy i może być stosowany w różnych daniach -od sałatek po pizzę.
Roślinna alternatywa
Nazywany „Sensational Vuna”, nowy roślinny tuńczyk Nestlé będzie dostępny zarówno w postaci produktu schłodzonego, dostępnego w szklanych słoikach, jak i w gotowych kanapkach, dostępnych w wybranych sklepach w całej Szwajcarii.
Oznacza to pierwsze wejście firmy na rynek roślinnych alternatyw dla owoców morza. Konsumenci coraz bardziej dopinają się o takie produkty.
- Produkowane w zrównoważony sposób alternatywy dla owoców morza na bazie roślin mogą pomóc w ograniczeniu przełowienia i ochronie bioróżnorodności oceanów. Nasza roślinna alternatywa dla tuńczyka jest pyszna, pożywna i bogata w białko, a jednocześnie nie zawiera rtęci. Jesteśmy podekscytowani wprowadzeniem tego produktu, a inne alternatywy dla ryb i skorupiaków na bazie roślin są już w fazie rozwoju – powiedział Stefan Palzer, dyrektor ds. technologii w Nestlé.