Reklama

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Od pola do półki - cena chleba

Mąka stanowi 35 proc. ceny chleba, a Ukraina jest jednym z głównych eksporterów pszenicy z której powstaje mąka. Póki co w Ukrainie nie wystartowały zasiewy zbóż jarych i nie wiadomo czy wystartują. Stanął też eksport z Morza Czarnego. To wszystko nakłada się na dotychczasowe podwyżki cen nawozów, mąki i produktu finalnego, czyli chleba. Czy jest jakiś sufit podwyżek? Czy piekarnie będą produkować tylko najtańsze wyroby, bo zostanie przekroczona psychologiczna bariera ceny - o tym w rozmowie Iwony Dyby, redaktor farmer.pl i Edyty Kochlewskiej, redaktor dlahandlu.pl.
Reklama

Jedynym pozytywem, który można dostrzec w całej sytuacji związany jest z ograniczaniem wyrzucania pieczywa. Dotychczas był to produkt, który lądował w naszych koszach najczęściej, razem w owocami i warzywami oraz wędliną. Czy w ramach podwyżek i włączenia myślenia kryzysowego przestaniemy wyrzucać chleb? 

Sprawdź jak w ostatnim czasie rosły ceny pieczywa

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

Od pola do półki - cena chleba

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum