Od pola do półki - cena chleba
Mąka stanowi 35 proc. ceny chleba, a Ukraina jest jednym z głównych eksporterów pszenicy z której powstaje mąka. Póki co w Ukrainie nie wystartowały zasiewy zbóż jarych i nie wiadomo czy wystartują. Stanął też eksport z Morza Czarnego. To wszystko nakłada się na dotychczasowe podwyżki cen nawozów, mąki i produktu finalnego, czyli chleba. Czy jest jakiś sufit podwyżek? Czy piekarnie będą produkować tylko najtańsze wyroby, bo zostanie przekroczona psychologiczna bariera ceny - o tym w rozmowie Iwony Dyby, redaktor farmer.pl i Edyty Kochlewskiej, redaktor dlahandlu.pl.

fot. Od pola do półki
Reklama
Jedynym pozytywem, który można dostrzec w całej sytuacji związany jest z ograniczaniem wyrzucania pieczywa. Dotychczas był to produkt, który lądował w naszych koszach najczęściej, razem w owocami i warzywami oraz wędliną. Czy w ramach podwyżek i włączenia myślenia kryzysowego przestaniemy wyrzucać chleb?
Sprawdź jak w ostatnim czasie rosły ceny pieczywa
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa
regulamin.
Reklama