Opakowanie częścią budowania doświadczenia klienta, ale dziś musi być przede wszystkim ekologiczne

- Polacy nie chcą plastiku — tak wynika z najnowszego, prowadzonego cyklicznie sondażu Ekobarometr. Aż dwóch na trzech konsumentów jest za wprowadzeniem zakazu sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach. Prawie połowa z nas (48%) zwraca uwagę na to, czy produkt jest zapakowany ekologiczne.
- Z kolei badanie przeprowadzone przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych wskazuje, że aż 90% Polaków jest za wprowadzeniem systemu kaucyjnego, umożliwiającego i promującego zwracanie pustych opakowań po napojach.
W ciągu ostatnich 65 lat produkcja plastiku wzrosła z 2 mln ton do 348 mln ton rocznie, a 40% ogólnej produkcji tego surowca przeznacza się na opakowania — czytamy na stronie Fundacji WWF Polska.
Jak sami dbamy o środowisko podczas zakupów?
Chcemy mieć wpływ na otaczający na świat, dlatego coraz częściej nosimy ze sobą do sklepu wielorazowe torby (84% badanych według Ekobarometru), segregujemy śmieci (85%), dbamy, by gasić światło (86%), ale również staramy się dokonywać odpowiednich decyzji zakupowych. Aż 48% Polaków zwraca uwagę na to, czy opakowanie jest ekologiczne, a 54% wskazuje, że chętnie robiłoby zakupy w tzw. sklepach bez opakowań.
Marki i firmy są w tej sytuacji wręcz zmuszone, aby ich produkty i opakowania były bardziej zrównoważone i przyjazne dla środowiska. W innym wypadku przegrają z konkurencją, która w świadomy sposób wykorzystuje trendy i odpowiada na oczekiwania konsumentów.
Zrównoważony packaging - co to oznacza?
Gdyby w ramach branży FMCG wybierane było słowo roku, stawiałbym na hasło “zrównoważony packaging”. Oznacza ono zarówno dbałość o materiał, z jakiego wytworzone jest opakowanie, jak również substancje biodegradowalne lub takie, którymi możemy dzięki recyklingowi nadać nowe życie — mówi Anna Olipra, CEO GlobalSM. Opakowanie jest częścią budowania doświadczenia klienta – sposób, w jaki produkt jest pakowany, wpływa na jego zadowolenie, a tym samym budowanie lojalności. Jednak w obliczu wielu wyzwań otaczającego nas świata dla konsumentów zaczynają być istotne również dodatkowe wartości niż tylko „ładna” etykieta – dodaje.
Co dla środowiska robi branża FMCG?
Marki, poza dbałością o materiały wykorzystywane w procesie tworzenia swoich produktów, angażują się również w inicjatywy i akcje mające na celu wspieranie pozytywnych i proekologicznych zachowań. Jednym z takich działań jest upcykling. Wiele marek drogeryjnych pozwala w sposób higieniczny i bezpieczny na uzupełnienie pustych opakowań po kosmetykach. Coraz więcej firm z branży piwowarskiej zachęca do zwrotu pustych opakowań do sklepu. Najwięksi zwiększają kaucję, co ma jeszcze bardziej zachęcić konsumentów do zwrotu zużytych opakowań. Działania te mają na celu również przygotowanie Polaków do planowanej ustawy o gospodarce odpadami i odpadami opakowaniowymi, która dotyczy właśnie systemu kaucyjnego. System ten funkcjonuje już na zachodzie Europy i obejmuje praktycznie wszystkie opakowania szklane, jak i plastikowe.
Polacy chcą systemu kaucyjnego
Ponad 90% Polek i Polaków popiera funkcjonowanie systemu kaucyjnego. 86% oczekuje też, że rząd wprowadzi system depozytowy na opakowania jednorazowe jak najszybciej – wynika z sierpniowego badania IBRIS na zlecenie Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej. Jednocześnie tylko 1/3 Polaków faktycznie oddaje zużyte butelki, a taka butelka może być napełniona nawet 25 razy, aż ulegnie zużyciu.
Branża packagingu coraz mocniej łączy się ze światem naukowców. Na rynku pojawiają się nowe rodzaje ekologicznych materiałów takich jak biotworzywa z serwatki mlecznej, opakowania na bazie grzybów, jadalne opakowania czy papierowe butelki.