Organic Farma Zdrowia uruchamia sieć restauracji wegańskich
Restauracje wegańskie i wegetariańskie "Zielona" są zarządzane przez spółkę Green Way S.A. (wchodzi w skład Grupy Organic Farma Zdrowia). Pierwszy lokal pod tą marką firma uruchomiła wiosną 2016 roku w Łodzi w centrum handlowym Manufaktura. Drugą właśnie otworzyła w Warszawie, w centrum handlowym Arkadia, przy ulicy Jana Pawła II 82.
- Łódzki pilotaż był bardzo zachęcający. Restauracja z oferta dla osób ceniących zdrowy styl życia okazała się sukcesem. Dlatego otwieramy kolejny lokal, tym razem w Warszawie i mamy duże ambicje związane nie tylko z polskim, ale i europejskim rynkiem - zapowiedział Przemysław Tomaszewski, prezes Green Way S.A. i członek zarządu Organic Farma Zdrowia. Jak mówi, w najbliższych latach Grupa planuje kolejne otwarcia w Polsce i na terenie Unii Europejskiej. - Dania z polskich produktów ekologicznych i lokalnych powinny stać się jedną z naszych narodowych specjalności – uważa Przemysław Tomaszewski.
Sieć "Zielona" specjalizuje się w pełnowartościowej kuchni roślinnej. Serwuje dania bez glutenu, z niskim indeksem glikemicznym, z dodatkiem super foods, z małą zawartością tłuszczów nasyconych, z produktów ekologicznych i pochodzących od lokalnych dostawców.
Autorką menu w restauracji "Zielona" jest Małgorzata Główczewska-Chudzik, stylista i projektantka kulinarna również innych marek Green Way. - To przede wszystkim największe klasyki międzynarodowej kuchni roślinnej w mojej własnej autorskiej interpretacji – mówi Małgorzata Główczewska-Chudzik. Są to np. bliny z kawiorem z bakłażana (w sosie z gruszką w sosie malinowym, z orzechami pinii i sałatką), czarne chili z plackami z dyni, spaghetti z cukinii czy pierogi z ricottą oraz wiele innych wspaniałych dań..