Polski producent żywności z owadów wchodzi do Carrefoura. Co w ofercie?

W ramach programu Carrefour “Lokalni dostawcy”, w sprzedaży dostępne są produkty marki FoodBugs, które bazują na jadalnych owadach, takich jak świerszcz czy mącznik młynarek. W asortymencie sieci znajdziemy takie produkty, jak: suszone owady w przyprawach, krakersy, batony proteinowe czy chipsy.
Jedzenie z owadów to żywność o dużej zawartości białka, potasu, błonnika, witamin oraz kwasów nasyconych. Produkcja nie wiąże się z aż tak wielką emisją gazów cieplarnianych, jak produkcja mięsa, i wymaga znacznie mniejszych przestrzeni.

Jedzenie z owadów w Carrefourze
Do tej pory skupialiśmy się na edukacji społeczeństwa i przedstawianiu korzyści związanych z żywnością na bazie owadów oraz rozwijaliśmy naszą sieć dystrybucji. Natomiast zdawaliśmy sobie sprawę z tego, że nie uda nam się przełamać obecnych jeszcze barier kulturowych bez współpracy z największymi sieciami handlowymi i zwiększenia dostępności naszych produktów. Tym bardziej, jesteśmy podekscytowani naszą współpracą z tak silnym partnerem, jak Carrefour. Mamy nadzieję, że to dopiero początek długofalowej współpracy i wierzymy, iż już niedługo nasze produkty będą dostępne w sklepach na terenie całej Polski - mówi Patryk Sienkiewicz, CEO FoodBugs.
Co wiemy o FoodBugs?
Firma FoodBugs jest producentem i dystrybutorem produktów na bazie owadów jadalnych. Na rynku istnieje od 2021 roku. Produkty FoodBugs były do tej pory dostępne w małych sklepach ekologicznych oraz w firmowym sklepie internetowym. Firma stawia na rozszerzenie dostępności produktów nawiązując współpracę z pierwszymi sieciami supermarketów.