Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Reklama

Poradnik konsumenta: Jak rozszyfrować informacje na etykiecie

E- 621, czyli glutaminian sodu jest solą kwasu glutaminowego. To szeroko stosowany dodatek spożywczy, który w występując w produktach wzmacnia ich smak oraz zapach - o jego występowaniu informuje nas symbol E 621 lub nazwy: kwas glutaminowy, glutaminian, jednopotasowy glutaminian, glutaminian sodu, wymieniany na etykiecie produktu spożywczego. Glutaminian to tak zwany smak umami co oznacza z japońskiego "wyśmienity". Jest to smak mięsny czyli 5 smak rozróżniany przez człowieka, nadaje on charakterystyczną nutę smakową potrawom, wzmacniając ich naturalny smak oraz aromat.
Reklama

Glutaminian sodu jest składnikiem wielu przypraw takich jak kostki rosołowe, Maggi, czy popularne przyprawy typu vegeta lub przyprawa uniwersalna. Występuje także w popularnych daniach typu instant, fast food, chipsach i słonych przekąskach oraz daniach wysokoprzetworzonych.

Naturalny czy sztuczny?
Mimo iż glutaminian sodu jest powszechnie kojarzony jako sztuczny dodatek do żywności jako egzogenny aminokwas występuje także naturalnie- w dużych ilościach w pomidorach, roślinach strączkowych parmezanie, mięsie, mleku krowim i kobiecym. Pełni ważne funkcje w organizmie, także w układzie nerwowym - nieszkodliwy, a wręcz niezbędny w niewielkich ilościach, gdyż pełni rolę neuroprzekaźnika w obwodowym układzie nerwowym. Jako pierwsi dodatek glutaminianu do żywności zaczęli stosować Japończycy, a jeden z japońskich uczonych wyizolował ten związek z liści glonu - listownicy japońskiej. To właśnie temu dodatkowi kuchnia japońska zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz zapach. W warunkach laboratoryjnych glutaminian jest uzyskiwany w procesie fermentacji chemicznej lub hydrolizy białek.

Spożycie i zapotrzebowanie
Spożycie glutaminianu sodu w krajach wysoko rozwiniętych wynosi 5-12 g w tym 0,4 w postaci syntetycznego dodatku do żywności. Zapotrzebowanie na ten składnik jest dość wysokie gdyż glutaminian bierze udział w syntezie glutationu, który usuwa z organizmu wolne rodniki pojawiające się na skutek przemian metabolicznych, dlatego uznaje się, że dawka bezpieczna dla organizmu to ok. 16 g. Warto jednak pamiętać, że o ile organizm poradzi sobie z naturalnie występującym glutaminianem, o tyle spożycie dużej dawki syntetycznej substancji może być niebezpieczne dla zdrowia.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (1)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.