Reklama
Partner portalu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Reklama

Poradnik konsumenta: Jak rozszyfrować informacje na etykiecie (cz.2)

Maltol jest naturalnie występującą substancją organiczną która wzmacnia smak i aromat potraw. Naturalnie występuje w korze modrzewiu, sosny oraz słodzie uzyskiwanym z palonego jęczmienia, znajduje się także w niektórych produktach o pewnej zawartości skrobi, które zostały poddane obróbce termicznej .
Reklama
W postaci oczyszczonej ma postać białego krystalicznego proszku który z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Maltol nie jest lekko gorzkawy w smaku ale ma aromat waty cukrowej i karmelu dlatego najczęściej jest używany do wzbogacenia słodkich potraw i produktów. To właśnie maltol nadaje intensywny smak świeżo upieczonemu chlebowi, występuje także w gotowych ciastach i ciasteczkach. Ponadto dodatek maltolu znajdziemy w kawie i kakao rozpuszczalnym oraz niektórych gumach do żucia. Dodatek maltolu pozwala producentom zmniejszyć koszt produkcji wyrobów cukierniczych, gdyż pozwala na ograniczenie stosowania przypraw korzennych czy naturalnych aromatów takich jak karmel. Jeśli zatem sięgamy po produkt z dodatkiem maltolu oznaczać to może, że został on wyprodukowany przy użyciu tańszego surowca. Pozwala też na ograniczenie stosowania dodatku cukru o ok. 15 % co może mieć zastosowanie w przeciwdziałaniu cukrzycy.
Co ciekawe maltol znalazł też zastosowanie w popularnych liquidach używanych w e-papierosach, dla podkreślenia smaku tytoniu.
Naturalnie występujący w kawie zbożowej, imbirze czy mleku maltol ma działanie antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i działa ochronnie na serce jednak syntetycznie wytwarzany maltol to substancja która w nadmiarze może szkodzić. Jego niewielki dodatek nie jest niebezpieczny dla zdrowia jednak ma zdolność wiązania metali ciężkich, które trafiają do organizmu takich jak aluminium, gal czy żelazo. Szczególnie duża jest absorpcja przez organizm aluminium, który może w dłużej perspektywie odpowiadać za występujące chronicznie jak zawroty głowy, zaburzenia pamięci i równowagi, niektóre doniesienia wskazują, że zbyt duża koncentracja aluminium w organizmie może być przyczyną takich neurodegradacyjnych schorzeń jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. W przypadku przedawkowania maltolu objawami są dysfukcje nerek oraz serca jednak by do tego doszło należałoby spożywać powyżej 2 mg na kilogram masy ciała, w żywności występuje on w ilościach śladowych. Warto jednak ograniczać spożycie wysokoprzetworzonych peoduktów z dodatkiem maltolu gdyż nie ma jasno sprecyzowanych norm jego zawartości - pozostawiono to producentom w ramach dobrej praktyki produkcyjnej.
Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.