Poradnik: Odpowiednie oświetlenie wędlin może dać wzrost sprzedaży o 30 proc.

Technologia LED oraz wykorzystanie w produkcji odbłyśników, możemy osiągnąć pożądane parametry łatwiej niż stosując lampy sodowe.
Kilka lat temu, koszty opraw LED były ponad dwukrotnie wyższe od lamp sodowych. Stanowiło to barierę dla popularyzacji zastosowania diod. Dzięki stopniowym obniżkom cen LED, właściciele sklepów coraz częściej dostrzegają tę technologię.
.Rozwiązania dla stoisk mięsnych, działające w oparciu o diody pozwalają osiągnąć rezultaty porównywalne ze 100-watową lampą typu biała soda przy nakładach energetycznych rzędu 45W. Oświetlenie LED nie emituje ciepła, promieniowania ultrafioletowego ani podczerwonego w kierunku oświetlanych towarów. Dzięki temu, ograniczono liczbę czynników wpływających na fotooksydację i rozwój mikroorganizmów powodujących odbarwianie i szarzenie mięsa. - Nasze rozwiązania LED bazują na dotychczas stosowanym wzornictwie opraw oświetleniowych. W związku z tym można łatwo wymienić stare oświetlenie na nowe. - mówi Grzegorz Cybulski z Triluxa.
Instalacja urządzeń o odpowiedniej barwie światła pozwala zwiększyć sprzedaż wyeksponowanej żywności od 30 do nawet 100%. Instalacja LED o odpowiednich parametrach to, w zależności od długości lady chłodniczej, koszt od 5 000 do 15 000zł.
Żywotność lamp LED wynosi średnio 50 000 tysięcy godzin, czyli niemal sześć lat ciągłej pracy 24h/24h.