Produkty spożywcze ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy zmniejszają ryzyko raka. Są badania

- Zespół brytyjskich biologów wykorzystał system edycji genów CRISPR-Cas9 do wyeliminowania genu asparaginy w pszenicy.
- Testy zmodyfikowanej genetycznie formy pszenicy wykazały, że podczas pieczenia chleba powstaje mniej potencjalnie rakotwórczego związku.
- Genetycznie zmieniona żywność jest spożywana w Stanach Zjednoczonych, Australii i wielu innych krajach.
Testy zmodyfikowanej genetycznie formy pszenicy
Zespół brytyjskich biologów z Rothamsted Research, University of Bristol i Curtis Analytics Limited wykorzystał system edycji genów CRISPR-Cas9 do wyeliminowania genu asparaginy w pszenicy uprawianej w naturalnych warunkach. Celem było zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka u osób spożywających żywność wyprodukowaną z roślin wytwarzających ten związek. Zespół opublikował artykuł opisujący swoje badania w czasopiśmie Plant Biotechnology Journal.
Wiele roślin i zwierząt wytwarza aminokwas zwany asparaginą, który sam w sobie nie jest uważany za szkodliwy. Po podgrzaniu do określonego stopnia zachodzi jednak reakcja chemiczna, w wyniku której powstaje rakotwórczy akrylamid. Wcześniejsze badania wykazały, że może on zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Asparagina pochodzi od krów i znajduje się zarówno w mleku, jak i mięsie, ale także w wielu gatunkach ryb jadalnych. Jest również wytwarzana przez rośliny uprawne, jak ziemniaki i szparagi, a także pełnoziarniste, w tym pszenicę.
Pierwsze testy zmodyfikowanej genetycznie formy pszenicy wykazały, że podczas pieczenia chleba powstaje mniej potencjalnie rakotwórczego związku. Wiele krajów ustaliło limity dotyczące tego, ile akryloamidu może być w przetworzonej żywności. Niektórzy producenci są więc zainteresowani obniżeniem jego poziomu w takich produktach, jak chleb, bułki, pączki, herbatniki i inne ciastka.
Akryloamid powstaje w procesie chemicznym znanym jako reakcja Maillarda, kiedy aminokwas asparagina, występujący zwłaszcza w żywności bogatej w skrobię, jest gotowany w wysokich temperaturach.
Genetycznie zmieniona żywność spożywana jest wielu krajach
Badania na gryzoniach wykazały, że akrylamid powoduje raka, chociaż nie jest jasne, jakie jego poziomy byłyby niebezpieczne dla ludzi. Żywność o wyższym poziomie akryloamidu jest zwykle ciemnobrązowa, więc powszechną radą jest unikanie na przykład ciemniejszych tostów lub frytek.
- Ilość asparaginy w roślinach bogatych w skrobię, jak pszenica i ziemniaki, może się różnić w zależności od warunków, w jakich rosną. Wiele produktów spożywczych już narusza wytyczne dotyczące zawartości akryloamidu, ale agencje żywnościowe prawdopodobnie jeszcze zaostrzą w przyszłości normy - mówi cytowany przez phys.org Nigel Halford z Rothamsted Research w Wielkiej Brytanii, który opracowuje zmodyfikowaną genetycznie pszenicę.
W 2021 roku zespół Halforda wykorzystał edycję genów CRISPR do usunięcia jednego z dwóch genów niezbędnych do produkcji asparaginy z roślin pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum). Uprawiana w laboratorium pszenica daje mąkę z o około połowę mniejszym poziomem zawartości asparaginy.
Teraz grupa zgłosiła podobne wyniki dla pszenicy uprawianej na otwartych polach. Zgodnie z oczekiwaniami, mąka została podgrzana do temperatury gotowania i zawartość akryloamidu była o ok. 45 proc. niższa.
Genetycznie zmieniona żywność jest spożywana w Stanach Zjednoczonych, Australii i wielu innych krajach. W USA powszechnie dostępne są ziemniaki z niższą zawartością asparaginy, które okazują się przy tym mniej podatne na sinienie. W Unii Europejskiej obawy, że modyfikowana genetycznie żywność jest szkodliwa, mają większy wpływ na politykę i genetycznie zmienione produkty muszą być odpowiednio oznakowane.

Czytaj więcej
Nestle wprowadza nowe mleko modyfikowane NAN