Restauracyjna kuchnia to raj dla bakterii. Najczęstsze błędy dotyczące czystości

Kuchnia to miejsce w restauracji, gdzie najtrudniej utrzymać odpowiednią czystość. Z drugiej strony, higieniczne warunki i otoczenie pozwalają nie tylko przygotować gościom potrawy wysokiej jakości, ale przede wszystkim zdrowe i bezpieczne warunki ich spożycia. Niestety, wielu restauratorów nadal popełnia szkolne błędy, jeśli chodzi o higienę w pomieszczeniach kuchennych. Poczynając od nieodpowiedniego wyboru sprzętów i powierzchni zmywalnych po zły dobór detergentów.
Przykładowo, montując półki, regały czy blaty w kuchni, łatwiejsze do utrzymania w czystości będą te ze stali nierdzewnej, niż tańsze opcje takie jak płyta pilśniowa lub paździerzowa. To samo dotyczy materiałów, którymi wykańczamy podłogi czy ściany, te powinny charakteryzować się odpornością na wilgoć, brud oraz tłuszcz. Materiał ułatwiający utrzymanie go w schludnym stanie to jednak nie wszystko.
- Najważniejszą zasadą, która pomoże utrzymać czyste środowisko w kuchni jest ustalenie harmonogramu czyszczenia. Pracownicy powinni wiedzieć, co wymaga okresowego, a co regularnego mycia. Do tego dochodzi znajomość odpowiednich produktów czyszczących i praktyczna wiedza, o tym do czego i jak je stosować, by kuchnia zachowała dobry wygląd. Warto również podzielić kuchnię na tzw. strefę czystą i brudną – to przeciwdziała przenoszeniu się zarazków – wyjaśnia Agata Froń, ekspert ds. czystości Clinex.
Przeczytaj także:
Konsekwencje niedopatrzeń mogą być poważne – gorszej jakości dania, zatrucia pokarmowe u gości, mniejszy komfort pracowników, kłopoty z Sanepidem, a nawet utrata reputacji przez lokal. Jak przyznają eksperci, jest wiele obszarów w kuchni, o których czyszczeniu zapominają restauratorzy lub robią to niewłaściwie.
Lato to szczególnie newralgiczny okres dla gastronomii, ze względu na wzmożony ruch klientów oraz większe ryzyko zatruć pokarmowych i zakażeń. Do czego doprowadzić może wysoka temperatura, większa ilość insektów w połączeniu z błędami w czyszczeniu przestrzeni kuchennych? To idealne środowisko do wzrostu drobnoustrojów m.in. bakterii E.coli, Salmonelli czy Shigelli, odpowiedzialnych za zakażenia u ludzi.
Przeczytaj także:
Kontrola terminów ważności czy przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach np. chłodniczych, to za mało, by serwować świeże dania. Powierzchnie robocze, na których przygotowujemy potrawy takie jak blaty, lady czy stoły w restauracyjnej kuchni powinny być myte i dezynfekowane kilka razy dziennie, najlepiej po każdej zamówionej potrawie. Dezynfekcja jest szczególnie ważna między np. obróbką surowego mięsa a przygotowywaniem warzyw. Nie zapominajmy o regularnej kontroli, myciu i dezynfekcji (również od wewnątrz) urządzeń chłodniczych: lodówek, zamrażarek czy witryn chłodniczych, w których przechowujemy półprodukty lub gotowe dania.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- 3
- 4
- NASTĘPNA »
- 16:34 Dyrektor PIE: Opłata cukrowa zazwyczaj powoduje mniejszą konsumpcję produktów...
- 13:21 Analitycy: Popyt na materiały remontowo-budowlane utrzyma się
- 13:14 Semeniuk: Większość przedsiębiorców chce rozmawiać i szukać wspólnie rozwiązań
- 13:08 Rzecznik MŚP: Są wątpliwości dot. odmowy wsparcia dla przedsiębiorców...
- 13:05 Badanie: W Polsce w każdej sekundzie wyrzucane do kosza są blisko 153...
- Sb 20:15 Rząd Francji sprzeciwia się przejęciu Carrefoura przez kanadyjski koncern...
- Sb 17:51 Premier: Jeśli nie obronimy się przed trzecią falą pandemii, ryzykujemy...
- Sb 16:39 Żabka wydała ponad 2 mln zdrapek
-
MS przygotowuje regulacje rynku franczyzy
-
Tesco Polska wygrywa w sądzie spór o tytuł prawny do centrum handlowego
-
Plastikowa rewolucja w sieciach: kula u nogi czy szansa na poprawę wizerunku?
-
Związkowcy rozmawiają z prezydentem. Chcą szczepionek dla pracowników handlu...
-
W Szwecji transakcje gotówkowe stanowią tylko 1 proc. Polska pójdzie tą drogą?
-
Stava nawiązuje współpracę z Pointapack i inwestuje w rozbudowę oferty dla...
- 1 Ekspert: Celem podatku handlowego jest wyrównywanie szans mniejszych firm
- 2 Dino zmierzy się z kryzysem wizerunkowym?
- 3 UOKiK wszczął postępowania wobec Kauflandu, Eurocashu i Intermarche
- 4 Rząd Francji sprzeciwia się przejęciu Carrefoura przez kanadyjski koncern...
- 5 Ekspedientka Dino w maseczce z antyrządowym hasłem
- 6 Właściciel zakładów mięsnych Henryk K. ujęty w Argentynie
-
Szymon Piduch odchodzi z rady nadzorczej Dino
-
Rusza rejestracja na EEC Trends!
-
2020 rok w handlu: Branża będzie odrabiała straty przez kilka lat
BĄDŹ NA BIEŻĄCO
OGŁOSZENIA
PRACA W HANDLU
TYP OFERT »GORĄCE OFERTY
POLECANE OFERTY
SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH
Drogi Użytkowniku!
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.