Sezonowy wzrost cen warzyw mniejszy niż przed rokiem
Dodaje, że istotną przyczyną spadków była większa presja importu, z uwagi na większe zbiory warzyw w pozostałych krajach europejskich.
- Według Eurostatu polski import warzyw świeżych w okresie lipiec’19-luty’20 wzrósł o 26% r/r, z czego aż 78-proc. wzrost odnotowano w przypadku importu cebuli. Jednocześnie eksport warzyw z naszego kraju w analogicznym okresie zmalał o blisko 6% r/r - przyznaje.
Początek 2020 roku przyniósł zagrożenie kolejnej suszy rolniczej w kraju. - GUS pod koniec kwietnia wskazywał, że z uwagi na przesuszenie gleby i spadki temperatur, w wielu przypadkach wystąpiły opóźnienia w zasiewach warzyw. Majowe opady przyczyniły się jednak do wzrostu poziomu wilgotności gleby, co częściowo poprawiło warunki produkcyjne w kraju - tłumaczy Dziwulski.
Według niego, w drugim kwartale 2020 r. spadki cen w relacji rocznej nasiliły się, co oznacza że, sezonowy wzrost cen był mniejszy niż przed rokiem, kiedy warzywa drożały z uwagi na kończące się zapasy ze zbiorów w 2018.
Więcej czytaj na www.sadyogrody.pl