Short Stories na Food Show 2017: Browar Stu Mostów z Wrocławia

Od czego się wszystko zaczęło i jak ewoluuje?
Arletta Ziemian:
"Aby zrozumieć sukces Browaru Stu Mostów warto nawiązać do historii Wrocławia. Miasto ma najstarsze w Polsce, liczące 800 lat tradycje browarnicze. Rzesze ludzi, którzy znają się na piwie i kilka pokoleń piwowarów. Browar powstał dokładnie 10 lat po zamknięciu ostatniego z wielkich wrocławskich Browarów – Piastowskiego. Historia nabrała tempa. Zaczęły powstawać kolejne rzemieślnicze inicjatywy. Browar Stu Mostów szybko stał się miejscem spotkań. Postawiliśmy na edukację. Browar można zwiedzać i dowiedzieć się czy różni się produkcja rzemieślnicza od masowej. Wrocław stoi rzemieślniczym piwem. Często nazywany jest Miastem Dobrego Piwa.
Chciałabym wspomnieć o trzech markach, pod którymi warzymy - WRCLW, Salamander oraz ART. Wszystkie ze złotymi medalami na najważniejszych polskich i światowych konkursach.
Pierwsza to WRCLW. Marka wzmacnia naszą regionalną tożsamość i świadomość smaku. Firmuje spotkania, w których udział biorą producenci lokalnej żywności, restauratorzy, kucharze, dziennikarze mediów kulinarnych, których celem jest podnoszenie świadomości i tożsamości kulinarnej. Czyta się WROCŁAW, choć w nazwie są tylko spółgłoski. Pod tą marką warzymy piwa klasyczne w nowych aranżacjach.
Druga marka to Salamander. To piwa nowofalowe, bardzo dziś popularne. Markę stworzyliśmy po to, żeby pokazać moc spotkania przy piwie. Spotkania z przyjaciółmi i w dobrym towarzystwie. Salamander to stary piwny zwyczaj, który powstał na początku XIX wieku we Wrocławiu.
Trzecią naszą marką jest ART. Ta marka promuje współpracę i wymianę doświadczeń. Budujemy nią mosty pomiędzy ludźmi i pomiędzy stylami piwa. Warzymy piwa w kooperacji z innymi browarami. Pod marką ART po raz pierwszy w historii polskiego kraftu warzyli Niemcy, Amerykanie i Hiszpanie. Idea współpracy i wymiany doświadczeń zaowocowała powstaniem Piwnych Mostów z Holandią, z Browarem Jopen i z Hiszpanią, z Naparbier. To jedne z najlepszych rzemieślniczych browarów w Europie.