Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Sieci handlowe w USA oskarżają producentów drobiu o zmowę cenową

Firmy kontrolujące łącznie około 90 procent rynku brojlerów w USA poprzez "skoordynowaną działalność" miały doprowadzić do wzrostu cen mięsa brojlerów o około 50 procent, począwszy od roku 2008. Pozwani producenci twierdzą, że oskarżenia są bezpodstawne.
Reklama

Pozew zbiorowy przeciwko największym firmom drobiarskim w Stanach Zjednoczonych złożono już w 2016 roku. Producentom zarzucono udział w zmowie dotyczącej ustalania cen zakupu surowca oraz cen mięsa drobiowego.

Na początku 2018 roku do sądu w Chicago trafiła kolejna, podobna sprawa. Tym razem dwie powiązane kapitałowo sieci handlowe - Winn-Dixie Stores oraz Bi-Lo Holdings – pozwały Tyson Foods, Perdue Farms oraz Koch Foods o to, że przez prawie 10 lat ustalały (zawyżały) ceny mięsa drobiowego między innymi poprzez wymienianie się informacjami dotyczącymi stad rodzicielskich i jaj wylęgowych oraz świadome ograniczanie działalności wylęgowej.

W pozwie pada oskarżenie, że poprzez skoordynowaną działalność firmy doprowadziły do wzrostu cen mięsa brojlerów o około 50 procent, począwszy od roku 2008. Zdaniem autorów pozwu oskarżone firmy kontrolują łącznie około 90 procent rynku brojlerów w USA. Pozwani producenci twierdzą, że oskarżenia są bezpodstawne.

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (0)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum