Social media przyszłością segmentu dostaw jedzenia? Pokazuje to przykład TikToka

- Platforma społecznościowa TikTok ogłosiła, że w marcu tego roku uruchomi nową usługę, która pozwoli użytkownikom w USA zamówić dostawę jedzenia, które właśnie widzieli na platformie.
- Operatorzy żywności na wynos i detaliści muszą skoncentrować się na staniu się naprawdę omnichannel, ujednolicając doświadczenie marki we wszystkich kanałach i stosując odpowiednie taktyki.
- Dzięki uproszczeniu procesu zobaczenia przez użytkowników czegoś, co chcą zjeść, zamówienia i dostarczenia, marki mają szansę przejąć przewagę nad konkurencją.
Platforma społecznościowa TikTok ogłosiła, że w marcu tego roku uruchomi nową usługę, która pozwoli użytkownikom w USA zamówić dostawę jedzenia, które właśnie widzieli na platformie. W tym celu TikTok nawiąże współpracę z Virtual Dining Concepts, aby stworzyć wirtualną markę restauracji TikTok Kitchens, z jedzeniem dostarczanym przez GrubHub.
Menu będzie zawierać posiłki spopularyzowane przez użytkowników dania, w tym pieczony makaron feta, smash burgery, żeberka kukurydziane i chipsy makaronowe, i będzie aktualizowane co kwartał, aby dostosować je do najnowszych trendów.
Usługa będzie dostępna na początku w 300 witrynach, a do końca 2022 r. dotrze do 1000 lokalizacji. Dochód ze sprzedaży TikTok Kitchen zostanie przeznaczony na wspieranie twórców, którzy tworzyli lub chcą tworzyć nowe potrawy.
- Jedne z najpopularniejszych treści TikTok, takie jak temat pieczonej fety i makaronu pomidorowego, które zyskały miliony wyświetleń na całym świecie, doprowadziły do zwiększenia sprzedaży kluczowych składników przez sprzedawców detalicznych. Aby samemu pozyskać przychody TikTok postanowił wziąć przykład z MrBeast Burger – mówi Nicola Rycerz, Starszy analityk — Food-To-Go w IGD Retail Analysis.
MrBeast Burger marka została uruchomiona przez YouTuberów Mr Beast w 2020 roku. Szybko zyskała na popularności, sprzedając 1 mln hamburgerów (równowartość prawie 8 mln $ w sprzedaży) w 300 lokalizacjach w ciągu trzech miesięcy od otwarcia. MrBeast Burgers jest teraz dostępny w 1500 lokalizacjach w USA, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Działa również we współpracy z Virtual Dining Concepts, stanowi też dodatkowe źródło przychodów dla restauracji, które produkują menu MrBeast w swoich kuchniach, obok własnych potraw.
- Sukces MrBeast Burger podkreśla jakie możliwości mają marki, które mogą zapewnić użytkownikom mediów społecznościowych (prawie) natychmiastową satysfakcję poprzez zaspokajanie ich apetytów, a model wirtualnej kuchni umożliwia osiągnięcie skali z niespotykaną dotąd szybkością. Nic dziwnego, że TikTok chce kawałek uszczknąć tego lukratywnego tortu, chociaż platforma twierdzi, że przedsięwzięcie ma na celu przybliżenie fanom znanych produktów spożywczych TikTok i podniesienie rangi marki, a nie oficjalne wejście do sektora restauracyjnego – mówi Nicola Rycerz.
Czego operatorzy żywności na wynos i sprzedawcy detaliczni mogą się nauczyć od TikTok? Operatorzy żywności na wynos i detaliści musieli przyspieszyć rozwój swoich kanałów dostaw i obecności cyfrowej podczas pandemii, ponieważ klienci spędzali więcej czasu w domu. Teraz muszą skoncentrować się na staniu się naprawdę omnichannel, ujednolicając doświadczenie marki we wszystkich kanałach i stosując odpowiednie taktyki.
- Sieci społecznościowe to miejsce, w którym potencjalni konsumenci żywności na wynos spędzają więcej czasu, dzięki czemu media społecznościowe są kluczowym elementem strategii omnichannel. Dzięki uproszczeniu procesu ZOBACZENIA przez użytkowników czegoś, co chcą zjeść, ZAMÓWIENIA i DOSTARCZENIA , marki mają szansę przejąć przewagę nad konkurencją, szczególnie wśród młodszych grup konsumentów – twierdzi analityk IGD.