PARTNER PORTALU

Stołówki wydają dzieciom jedzenie do domu, żeby nie marnować jedzenia

Autor: dlahandlu.pl 16 października 2020 08:42

Dobre przykłady walki z marnowaniem płyną z zagranicy. Paryż jest doskonałym przykładem. Po odkryciu, że obywatele wyrzucają dwa razy więcej pakowanej żywności niż reszta kraju, władze przygotowały pakiety informacyjne dla lokalnych sklepów, umieszczanie specjalnych stoisk z niesprzedanymi towarami na osiedlowych bazarach i organizowanie wspólnych posiłków w duchu zero-waste. Miasto wierzy, że do 2025 r. może zmniejszyć marnowanie żywności o połowę.

W Mediolanie najnowszą inicjatywą jest wydawanie uczniom „na wynos" nadmiarowych porcji obiadowych. Jak dotąd 85 szkół rozdało ponad 31 000 porcji. Co więcej, od 2014 r. wprowadzona została dodatkowa frakcja segregacji śmieci, która nadaje się do kompostowania lub przetworzenia na biogaz. W 2018 roku miasto wprowadziło obowiązek redystrybucji przez wszystkie firmy spożywcze w mieście za pośrednictwem organizacji charytatywnych i banków żywności.

Na całym świecie w każdej sekundzie 51 ton jedzenia ląduje w koszu. Aż 8%-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu. Gdyby wyrzucone jedzenie było krajem, byłoby trzecim co do wielkości emitentem CO2, zaraz po Chinach i USA. Polska plasuje się na 5. miejscu wśród krajów Unii Europejskiej, marnując co roku 9 mln ton jedzenia, co daje średnio 247 kg na osobę (Banki Żywności, 2019). Jesteśmy na początku drogi walki z marnowaniem, zaledwie w 2019 wprowadzono w kraju ustawę o niemarnowaniu, która obejmuje sklepy wielkopowierzchniowe. Podobnie jak w Mediolanie, również w Polsce każde gospodarstwo domowe zobligowane jest do segregowania śmieci na odpowiednie frakcje. 

Jednocześnie największe sklepy utrzymują zapasy produktów spożywczych pozwalające zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów w okresie czterech do sześciu tygodni. Jeszcze dwie dekady wcześniej zapasy sklepowe mogły posłużyć klientom nawet przez sześć miesięcy. Jest to duży postęp, ale nie eliminuje marnowania żywności w pełni.

Podobał się artykuł? Podziel się!






BĄDŹ NA BIEŻĄCO


OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9600

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.