Trend bio i eko widoczny także w branży winiarskiej
- Winiarstwo ekologiczne rozwija zgodnie z trendami w bardzo szybkim tempie. Wina eko stanowią aktualnie już 4-5% światowego rynku wina. Przy czym niemal 90% areału certyfikowanych winnic znajduje się na terenie Europy. Krajem szczycącym się największą powierzchnią ekologicznych upraw jest Hiszpania, tuż za nią plasują się Francja i Włochy - mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Z danych za rok 2017 wynika, że ekologiczne wina gronowe nie są jeszcze produkowane
w Polsce. Na rynku dostępne są natomiast polskie wina owocowe i cydr bio. Rynek bio stanowi ok. 0,6% polskiego rynku żywnościowego, podczas gdy w Niemczech, będących w tej dziedzinie liderem, to niemal 10%.
Każde wino, a zasadniczo każdy produkt spożywczy, sprzedawany na terenie UE jako „ekologiczny”, musi spełnić szereg wymagań formalnych. Rozporządzenia unijne regulują produkcję ekologiczną i jej oznakowanie, a w poszczególnych krajach działa urzędowy system certyfikacji i kontroli. Produkcja żywności ekologicznej (w tym wina) jest objęta specjalnym systemem. W Polsce bezpośrednie kontrole u rolników, producentów i importerów żywności ekologicznej prowadzą prywatne jednostki kontrolne, a nadzór nad nimi sprawują organy państwowe.
W Polsce nie ma na razie winiarni produkujących gronowe wina ekologiczne. Na rynku można za to znaleźć polskie ekologiczne wino aroniowe Aronica.
Winiarski rynek Bio rozwija się i ma przed sobą bardzo dobre perspektywy. Rosnące zainteresowanie produkcją wyrobów ekologicznych odczuwają firmy dystrybuujące drożdże i preparaty stosowane w czasie procesów technologicznych.