Reklama
Partner serwisu

DlaHandlu.pl – wiadomości handlowe, FMCG, ecommerce, franczyza, sieci handlowe

Triki producentów: Kostka masła to było 250 gr, teraz jest 170

Ekonomista Michał Pronobis w magazynie "Polska i Świat" na antenie TVN24 alarmował, że do Polski nadciągają shrinkflacja i skimpflacja.
Reklama

W uproszczeniu oznacza to, że za tę samą cenę można dostać coś gorszego lub mniejszego. Ekonomista uważa także, że w momencie dużej inflacji niektórzy, szczególnie duże firmy mogą sobie pozwolić na stosowanie różnych tricków w stosunku do konsumentów.
O tym, jak te zjawiska wyglądają w praktyce, na antenie TVN 24 opowiedział Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności.
 - Kostka masła to było 250 gramów, a teraz 170 gramów, a kto wie, czy zaraz nie będzie mniej. Teraz widzimy na półkach chleby, które mają dużo mniejszą gramaturę niż tradycyjny bochenek, a jak zaczniemy przeliczać na kilogramy, to już wcale to nie jest taka niska cena – mówił dla stacji Andrzej Gantner.

Całość na money.pl

Reklama

Lista tagów

Zobacz komentarze (1)

Proszę podać imię
Proszę wpisać treść komentarza
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum